Anul trecut, rata natalității din România a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouăzeci de ani. Mulți tineri amână să aibă copii sau își întemeiază familiile în străinătate. Harta natalității arată că cei mai mulți nou-născuți sunt în regiunile prospere ale țării, unde există locuri de muncă și salarii mai mari.

Prosperitatea dictează natalitatea

În interviul de la maternitatea Bega din Timișoara, o mamă explică că a decis să aibă un copil doar în momentul în care a simțit că are un venit stabil care îi poate susține creșterea copilului.

Costurile ridicate sunt un factor important în decizia de a avea copii.

Zonele din nordul și vestul țării au cele mai mari rate de natalitate datorită situației financiare mai bune. De exemplu, Timișoara este considerat un oraș prosper și acest lucru contribuie la bunăstarea generală, încurajând tinerii să aibă copii.

În contrast, Oltenia are cea mai mică rată de natalitate, cu doar 6,3 nou-născuți la mia de locuitori. Aceasta se datorează lipsei locurilor de muncă și salariilor mici, care îi determină pe mulți să plece în străinătate.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Un exemplu este Mihaela, care a lucrat șase ani în Anglia și s-a întors în România pentru a avea grijă de nepotul ei. Mama copilului este în continuare în străinătate, iar Mihaela menționează costurile ridicate pentru a întreține un copil.

Numărul copiilor născuți în 2023 a fost cel mai mic din ultimii nouăzeci de ani, ceea ce subliniază trendul descendent al natalității în România.

Citește și: VIDEO Și-au făcut propriul colț de rai, în Beiuș! Un constructor și o coafeză au renunțat la meserii și au creat un parc de animale exotice la marginea satului natal


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si