Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Obrejenia, este prăznuită în fiecare an pe 6 august.

Această zi sfântă este marcată cu cruce roșie în Calendarul ortodox, semnificând importanța deosebită a evenimentului.

Denumirea de Obrejenia provine din cuvântul slavon „obrejenie”, care înseamnă o schimbare sau o transformare. În limba greacă, sărbătoarea este numită Metamorphosis, adică Transfigurare, iar Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.

Tradiții și semnificații ale sărbătorii Schimbarea la Față

Schimbarea la Față a Domnului este privită și ca începutul toamnei, fiind considerată o zi de hotar pentru vară. Începând cu această zi, vremea începe să se schimbe și să se răcească, iar în natură se observă primele semne ale toamnei. Praznicul este unul foarte important, fiind considerat un moment când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

Obiceiuri și superstiții

Iată o serie de obiceiuri, datini și superstiții legate de Schimbarea la Față!

Sfințirea bucatelor

În această perioadă, credincioșii aduc la biserică prinoase din roadele pe care le au, cum ar fi fructe și legume. Acestea sunt binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat și recoltele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Ce rugăciuni se citesc în postul Adormirii Maicii Domnului pentru sănătate. Sunt de mare ajutor

Obiceiuri și superstiții rurale

În satele românești, spiritul acestei sărbători este încă viu, iar tradițiile sunt respectate cu sfințenie. Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul, deoarece iarba și florile încep să îmbătrânească, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac, iar de această zi se poate începe gustatul boabelor de struguri, despre care se spune că sunt buni pentru sănătate, chiar dacă nu sunt încă pe deplin coapte.

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față?

Este important să nu te cerți cu nimeni în această zi, pentru că astfel vei fi tot anul. Se spune că cei care nu țin sărbătoarea vor fi uscați și gălbejiți ca florile care încep să se veștejească. Femeile însărcinate care respectă această zi vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși. Fetele nu trebuie să se spele în această zi, pentru că se spune că nu le va mai crește părul, așa cum iarba nu mai crește după această dată. O superstiție veche spune că nu este bine să te scalzi în apele repezi de munte după această zi, deoarece apa se răcește și crește riscul îmbolnăvirilor.

De Schimbarea la Față se fac previziuni meteo

Dacă în ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. În popor se spune că dacă plouă mult în postul Adormirii Maicii Domnului, iarna care va veni va fi plină de ninsori.

Citește și: Calendar ortodox august 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie. Pe ce dată pică Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul?

Dezlegare la pește

Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Este o zi de sărbătoare și bucurie, iar credincioșii sunt încurajați să participe la slujbele religioase și să se roage pentru binecuvântare și protecție divină.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si