Leguma "bizară" din supermarketuri care costă doar 12 lei, întărește imunitatea, scade tensiunea și colesterolul
O legumă aparent bizară care se găsește în supermarketurile din toată România are proprietățile unui medicament universal.
Ghimbirul, căci despre el este vorba, costă în jur de 12 lei, este delicios și foarte sănătos.
Această rădăcină care unora li se pare că arată ciudat reușește să amelioreze constipația, diareea și tot felul de alte probleme digestive, îmbunătățește circulația sângelui, stimulează sistemul imunitar, previne formarea cheagurilor de sânge, scade tensiunea arterială și colesterolul. Ghimbirul este extrem de util și dacă vrei să slăbești. Conferă rapid senzația de sațietate și topește excesul de grăsime din organism.
Bogat în vitamine, minerale și uleiuri volatile, ceaiul de ghimbir este bogat în:
Vitamina C – 5 mg
Vitamina B6 – 0,2 mg
Fier – 0,6 mg
Magneziu – 43 mg
Calciu – 16 mg
Potasiu – 415 mg
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sodiu – 13 mg
Proteine – 1,8 g
Lipide – 0,8 g
Calorii – 79
Zahar – 1,7 g
Colesterol – 0 mg
Uleiuri volatile: gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene.
Potrivit cercetătorilor, ghimbirul, consumat ca atare sau ca ceai aromat, protejează împotriva bolilor de inimă, ajută la controlul greutății, la reglarea glicemiei, ameliorează durerile de genunchi, previne cancerul și stimulează sistemul imunitar.
Antioxidanții și nutrienții din ghimbir pot trata artrita, inflamațiile și diferite tipuri de infecții.
Totodată, consumul de ceai de ghimbir ajută la îmbunătățirea somnului și la reducerea stărilor de depresie. Produsele pe bază de ghimbir ameliorează starea de oboseală și depresie și îmbunătățește calitatea somnului în cazul persoanelor cu oboseală cronică.
Consumat zilnic, ceaiul de ghimbir tratează și previne răceala și gripa, ajută la menținerea unei greutăți normale, îmbunătățește digestia, susține sistemul cardio-vascular, combate stresul, scade glicemia, susține sănătatea orală, combate căderea părului.
Rizomul sau rădăcina este cea mai folosită parte a ghimbirului care se găsește în magazine, însă acesta poate fi găsit și sub formă de capsule sau pudră. Ghimbirul se utilizează în special pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor sau drept condiment pentru diferite băuturi și preparate. În rețetele de mâncăruri, ghimbirul poate fi folosit pentru a aroma fripturile, supele, chiar și în deserturile cărora vrei să le dai un gust deosebit, dulce și picant.
sursa foto: Shutterstock