Alegerile prezidențiale din SUA din 2024 au loc marți, pe 5 noiembrie. Cu toate acestea, în majoritatea statelor americanii au avut deja posibilitatea să voteze anticipat. Astfel, peste 76 de milioane de persoane votaseră până la 3 noiembrie, fie prin vot anticipat la secțiile de vot, fie prin corespondență, un sistem adoptat pe scară largă pentru a asigura accesul la vot.

Cum funcționează sistemul electoral din SUA

Sistemul electoral american este cunoscut pentru structura sa unică: președintele nu este ales direct de cetățeni, ci printr-un proces de sufragiu universal indirect. Practic, cetățenii votează pentru marii electori care alcătuiesc Colegiul Electoral, iar aceștia din urmă sunt cei care aleg președintele.

Pentru a câștiga alegerile, un candidat trebuie să obțină voturile a cel puțin 270 de electori din cei 538, numărul total al membrilor Colegiului Electoral. Sistemul funcționează pe baza principiului „câștigătorul ia totul” în majoritatea statelor, adică partidul care obține majoritatea voturilor dintr-un stat câștigă toți electorii acelui stat, cu excepția statelor Maine și Nebraska, unde distribuția electorilor se face proporțional.

Cine sunt marii electori?

Numărul electorilor din fiecare stat este echivalent cu numărul total al reprezentanților și senatorilor săi în Congresul SUA. În total, Colegiul Electoral are 538 de electori, dintre care trei sunt alocați pentru Washington, D.C.,

capitala Statelor Unite. De exemplu, California, cel mai populat stat, are 54 de electori, iar statele mai puțin populate, precum Alaska, Vermont și Delaware, au fiecare câte trei.

Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Kama Harris

Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Kama Harris

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au fost eliberate de un zoo: „Suntem foarte fericiți”- antena3.ro

Citeste si: Cât riscă să stea la închisoare trădătorul-spion Pișcan, după ce a recunoscut toate acuzațiile împotriva lui- wowbiz.ro

Citește și: Stare de asediu în Washington de teama violențelor după alegerile din SUA. Donald Trump promite că 5 noiembrie va fi "ziua eliberării”

Statele „swing” și importanța lor

Un rol crucial în alegerile prezidențiale americane îl au statele „swing” sau „statele pivot”, unde preferințele electoratului nu sunt stabilite clar în favoarea unui singur partid. În 2024, cele mai importante state de acest tip sunt Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin, care au un total de 93 de electori. Campaniile celor doi candidați principali, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, au fost intens concentrate în aceste state pentru a câștiga sprijinul alegătorilor indeciși.

Votul prin corespondență și cel anticipat

Sistemul de vot american permite atât votul anticipat, cât și votul prin corespondență, în funcție de regulile stabilite de fiecare stat. În 2020, numărul mare de voturi prin corespondență a încetinit procesul de numărare a voturilor, dar în 2024, oficialii sunt pregătiți să gestioneze mai eficient votul prin poștă, pentru a reduce întârzierile în raportarea rezultatelor.

Citește și: Atacuri și rateuri în duelul Donald Trump- Kamala Harris, chiar înainte de marele vot pentru Casa Albă. Record de gafe și injurii în campania electorală din SUA

Numărarea voturilor și anunțarea rezultatelor

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. În unele cazuri, rezultatele pot fi clare în seara alegerilor, însă voturile prin corespondență și eventualele verificări suplimentare pot prelungi procesul de numărare, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Cu toate acestea, experiența acumulată de autoritățile electorale va ajuta, probabil, la scurtarea perioadei de numărare în 2024.

Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Donald Trump

Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Donald Trump

[Sursa foto: Profimedia]

Validarea rezultatelor la alegerile prezidențiale din SUA 2024

După numărarea voturilor, fiecare stat are timp până pe 11 decembrie pentru a certifica oficial rezultatele. La 17 decembrie, electorii se vor reuni în capitalele statelor lor pentru a vota în mod oficial pentru președinte și vicepreședinte. Rezultatul final al votului Colegiului Electoral va fi validat oficial în 6 ianuarie 2025, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului SUA. Noul președinte va fi învestit și va depune jurământul pe 20 ianuarie 2025.

Alegerile din Congres și guvernatorii locali

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Ce planuri are Mihai Trăistariu de Sărbători- radioimpuls.ro

Citeste si: Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul- antena3.ro

Pe lângă cursa prezidențială, americanii vor vota și pentru membrii Congresului: toate locurile din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de locuri din Senat sunt în joc. Alegătorii din anumite state vor decide, de asemenea, asupra funcțiilor locale, cum ar fi guvernatori, secretari de stat sau procurori generali, și vor vota asupra mai multor inițiative legislative locale, cum ar fi dreptul la avort sau educația publică.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si