Close sidebar
Close sidebar

Recensământ 2022: Până la ce dată trebuie completat formularul de autorecenzare?

Recensământul 2022 a început pe data de 14 martie. Pentru prima dată, în România, autorecenzarea se poate face online. Românii pot completa formularele în două moduri: singuri sau asistați de un operator, ori în locații special amenajate.

Madalina Grigore,

Până când se completează formularele de autorecenzare 2022?

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Recensământ 2022- completarea formularului de autorecenzare. Formularul a fost realizat astfel încât să nu aducă probleme celor care îl completează. S-a ținut cont de faptul că aceștia nu ar putea avea parte de o pregătire specială precum cea de care beneficiază recenzorii. 

Citeste si: Recensământ 2022: Care este data limită până când se depun formularele?

Fiecare persoană va avea un formular propriu, special situației în care se află. Chestionarele vor fi particularizate pentru persoanele căsătorite sau necăsătorite, absolvenților de facultate sau de liceu, pe categorii de vârstă, angajaților sau pensionarior.  

Până când trebuie completat formularul de autorecenzare?

Potrivit calendarului de desfășurare al Recensământului 2022, prima etapă, cea de autorecenzare, se desfășoară de luni, 14 martie, până pe data de 15 mai. 

După ultima zi în care se poate completa formularul de autorecenzare urmează, de pe 16 mai până pe 17 iulie 2022, colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în baza tabelelor.

Citeste si: Platformă Recensământ 2022: Unde şi cum se completează chestionarul online?

Preşedintele INS, Tudorel Andrei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că procesele de la Recensământ sunt informatizate.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: O polițistă este cercetată pentru că avea o relație cu un traficant de droguri și o aventură cu șeful ei căsătorit, în același timp- antena3.ro

„Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop.

Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a spus Tudorel Andrei.

Completare formulare de autorecenzare

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Pașii care trebuie parcurși pentru autorecenzare

Pasul 1: formularul de pre-înregistrare, pe site-ul  www.recensământromânia.ro   în partea de sus a paginii există un buton portocaliu care se numește „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”, care va deschide formularul de pre-înregistrare.

Apoi, potrivit explicațiilor, trebuie completate datele din formular. În prima secțiune se vor regăsi informații referitoare la capul gospodăriei (persoana de referință), în cea de-a doua parte locul de reședință obișnuită, în a treia secțiune membrii gospodăriei, iar în cea de-a patra secțiune locuințele secundare neocupate din gospodărie.

Citeste si: Recensământul populației 2022. Cum să completezi online formularul pentru a primi o zi liberă

Pasul 2: chestionarul de auto-recenzare. Se va deschide cu o copertă unde vor apărea toate informațiile necesare referitoare la procesul de auto-recenzare. Secțiunea pentru recenzarea locuinței va fi completată de capul gospodăriei (informațiile solicitate fac referire la: componenţa gospodăriei, lista membrilor gospodăriei, informaţii despre membrii gospodăriei, informaţii despre locuinţă). Secțiune de recenzare a persoanei va fi completată de capul gospodăriei, dar și de persoanele indicate în pre-înregistrare, iar apoi fiecare membru menționat va primi un chestionar. Pasul doi se termină cu o secțiue de finalizare unde sunt are loc o statistică a întrebărilor unde s-a răspuns și unde se va trimite chestionarul către baza de date. 

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: O polițistă este cercetată pentru că avea o relație cu un traficant de droguri și o aventură cu șeful ei căsătorit, în același timp- antena3.ro

Pasul 3  presupune verificarea autorecenzării. După trimiterea chestionarului către baza de date a Recensământului se poate verifica dacă ați completat corect chestionarul accesând „VERIFICAREA AURORECENZĂRII” de pe site. În acest pas va fi nevoie de introducerea CNP-ului și va fi generată automat „DOVADA AUTORECENZĂRII”. 

În cazul în care chestionarul de recensământ nu a fost completat corect, veți primi un mesaj de eroare și va trebui să reluați procesul de auto-recenzare de la început.

Citeste si: Zi liberă Recensământ 2022: Cum se acordă şi cine beneficiază de liberul pentru autorecenzare?

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI