Registrul Electoral. Tot ce trebuie să știi despre Alegerile prezidențiale 2019

Autoritatea Electorală Permanentă răspunde de organizarea alegerilor prezidențiale 2019 și gestionarea Registrului Electoral, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale răspunde de aplicația pentru depistarea votului multiplu.

Registrul Electoral reprezintă un sistem informatic implementat la nivel național prin care se înregistrează și se actualizează datele de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Registrul cuprinde toți cetățenii români care au împlinit 18 ani și au dreptul la vot.

"Registrul Electoral permite Autorității Electorale Permanente administrarea facilă a mai mult de 18.000 de secții de votare distribuite la nivel național, inclusiv la nivelul ambasadelor României din alte țări ale lumii și a mai mult de 18 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Totodată, Sistemul informatic Registrul Electoral este utilizat în mai mult de 3.000 de unități administrativ-teritoriale.

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Lista completă a secțiilor de votare din diaspora- AICI pot vota românii

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Au fost stabiliți operatorii de calculator

Citeste si: Campania electorală 2019. Calendarul procesului electoral

Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

În cadrul proiectului Registrul Electoral, interoperabilitatea privește schimbul de informații între AEP și alte instituții ale statului precum primăriile, consulatele din străinătate (Ambasadele), precum și obținerea și prelucrarea de date preluate de la IGI (Inspectoratul General pentru

Imigrări) și DEPABD (Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date).", informează știripesurse.ro.

Registrul Electoral. Tot ce trebuie să știi despre Alegerile prezidențiale 2019
Registrul Electoral. Tot ce trebuie să știi despre Alegerile prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019- CINE ARE DREPT DE VOT

Potrivit legilor din România, au drept de vot cetățenii care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor înclusiv.

Nu au dreptul să voteze la alegeri prezidențiale 2019 debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum se poate vota prin corespondență

Pentru alegeri prezidențiale 2019 a fost introdus și votul prin corespondență, tocmai pentru a se evita situațiile în care diaspora nu reușește să voteze la secțiile de votare.

Cine poate vota prin corespondență

Prin corespondență pot vota cetățenii români care se află în străinătate în momentul alegerilor, indiferent de motivul prezenței lor pe teritoriul străin. Fie că sunt domiciliați, rezidenți sau turiști.

Cum se poate vota prin corespondență

Votul prin corespondență la alegeri președenție 2019 este posibil doar dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Alegeri prezidenţiale 2019. Solicitarea incredibilă a unui candidat pentru campania electorală

Citeste si: Cote la pariuri pentru candidații la alegeri prezidențiale 2019

Citeste si: Câți bani câștigă soția lui Dan Barna! Candidatul la Președinție a șters suma din declarația de avere, însă nevasta lui a făcut-o publică: 4.500 de euro

Verificarea înregistrării

Înregistrarea se poate verifica online, la cinci zile de la primirea mail-ului de confirmare a înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență. Această verificare se face pe www.registrulelectoral.ro. În momentul în care introduceți datele personale, aflați dacă ați fost înscriși cu opțiunea de a vota prin corespondență.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si