Close sidebar
Close sidebar

Reguli de gramatica pe care ar trebui sa le cunosti la perfectie! Astea sunt greselile pe care nu trebuie sa le faci!

Multe expresii pe care le folosim in mod curent reprezinta tentative de adaptare gresite, automate sau imprumuturi din alte limbi straine.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Formularile "datorita" si "din cauza" sunt folosite eronat si frecvent. Trebuie precizat faptul ca formularea din cauza" are o conotatie negativa, de vreme ce "datorita" reprezinta o conotatie pozitiva.

In alta ordine de idei, o alta formulare gresita este expresia "a lua la cunostinta". Corect este "a lua la cunostinta". Aceasta expresie nu exista in limba romana. Cuvantul" locatie" este un alt cuvant pe care il folosim in mod gresit. In limba romana, acest cuvant este un termen de origine economica si se regaseste in contractele de locatie de gestiune si nu are nicio legatura cu denumirea sua definirea unui loc. Este eronat sa spunem "locatie" atunci cand nominalizam un loc.

Laborios este un alt cuvant care e folosit gresit atunci cand il utilizam ca si echivalent al cuvantului productiv. Laborios inseamna ceva foarte greu, avand conotatii negative.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Nu trebuie sa folosesti engleza pe post de romana

Un exemplu in acest sens cuvantul "patetic", pe care il utilizam atunci cand ne referim la ceva jalnic, desi in limba engleza are o cu totul alta semnificatie. In limba romana, "patetic" inseamna o persoana care pune mult patos in ceea ce face, neavand nicio legatura cu semnificatia lui din limba engleza.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Un ultim exemplu poate fi cel al cuvantului "debut", care nu este sinonim cu ideea de inceput. Debutul desemneaza inceperea unei activitati scolare si nu trebuie sa il folosim gresit atunci cand ne referim la un inceput propriu-zis.

„În limba română cuvântul «locaţie» este un termen economico-juridic care se regăseşte în contractele de locaţie de gestiune şi nu are nicio legătură cu definirea unui anume loc.
Locaţia reprezintă o anumită chirie plătită pentru folosirea unor spaţii. Este greşit să spunem «locaţie» atunci când ne referim la o destinaţie sau un loc anume“, mai spune profesorul Adina Luca. Laborios nu este sinonim cu productiv Un alt cuvând folosit greşit este „laborios“. Îl folosim des atunci când vrem să facem un compliment, să spunem despre cineva că este productiv, dar nu este corect. „În limba română cuvântul «laborios» înseamnă ceva care necesită multă muncă şi mult efort. Nu este corect să îl folosim ca un sinonim al cuvântului productiv, deoarece laborios are conotaţii negative, adică se referă la ceva foarte greu“, mai spune lingvistul. Nu folosiţi engleza pe post de română Destul de des folosim cuvinte româneşti, dar le dăm sensul pe care îl au în limba engleză, deşi la noi înseamnă cu totul altceva. „Un exemplu în acest sens este cuvântul «patetic», pe care îl folosim atunci când referim la cineva care este jalnic. În limba română, «patetic» înseamnă o persoană care pune multe pasiune, mult patos în ceea ce face şi nu are nicio legătură cu folosirea acestui cuvânt în engleză. Tot un exemplu în acest sens este expresia «a pune presiune», preluată tot din engleză, dar greşită în limba română. Corect este «a presa»“, explică profesorul. Cuvântul „debut“ este folosit, de asemenea, greşit uneori. Auzim peste tot debutul sezonului sau debutul competiţiei, mai ales în sport. „Cuvântul «debut» nu este sinonim cu început. Mai ales atunci când ne referim la începutul unei competiţii sau la începerea anului şcolar de exemplu. Debut înseamnă intrarea într-o activitate, într-o profesie, dar se foloseşte o singură dată, de exemplu atunci când un actor urcă pentru prima dată pe scenă. Nu putem folosi cuvântul debut de fiecare dată când începe ceva“, mai spune lingvistul.

Citeste mai mult: adev.ro/o6oj2t
Citește-ne pe

TAGURI
Life
Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI