Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Reguli noi pentru cei care primesc ajutor social. Ce condiții trebuie respectate

Guvernul face reguli noi pentru cei care primesc ajutor social. Vor beneficia de mai mulți bani, dar doar în condiții clare și dacă își și caută un loc de muncă. Foarte mulți dintre cei care stau la mâna satului nu au mai lucrat de ceva timp, pentru că .. fie lucrează cu ziua, fie au probleme de săntate, sau pur și simplu e mai bine acasă.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul modifică denumirea de ajutor social. Se va numi venit minim de incluziune, și va cuprinde venitul minim garantat și alocația de susținere a familiei. 

Printr-o ordonanță de urgență, adoptată vineri, 26 august, Guvernul României a modificat nivelul maxim al componentelor venitului minim de incluziune, reglementat de Legea 196/2016. Ajutorul de incluziune (actualul ajutor social) va crește de la 260 lei /adult la 275 lei și de la 300 lei la 400 lei în cazul persoanei vârstnice. Totodată, ajutorul pentru familiile cu copii (alocația de susținere familială, în prezent) se va majora de la 600 lei la 700 lei/adult.

Ce modificări au fost făcute

Printre modificările aduse de actul normativ se numără majorarea sumelor acordate pentru cei aflați în risc de sărăcie ori excluziune socială, posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de acest ajutor, precum și condiția de a accepta ofertele de muncă sezonieră

venite din partea primăriei, în caz contrar acești beneficiari putând rămâne fără acest ajutor.

Citeste si: Un nou val de scumpiri pentru români. Anunțul făcut de INS

În plus, s-a adăugat și prevederea prin care sunt admise în programul de protecție socială, și persoanele vârstnice fără venituri și susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, asigurându-li-se gratuit accesul la servicii medicale adecvate.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Republicii Moldova: ,,UE, singura opţiune către un viitor prosper și democratic''

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Legea a fost completată cu mențiunea că la stabilirea veniturilor nete ale familiei sau persoanei singure nu vor fi luate în calcul sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic.

”Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă, după aprobarea dosarului de venit minim de incluziune.

Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, și i se va căuta un loc de muncă”.

Ce condiții se impun celor care primesc ajutor social

Toate aceste modificări și completări vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2024.

O condiție importantă introdusă în Legea venitului minim de incluziune este că, dacă refuză de două ori cererile de muncă sezonieră venite din partea primăriei de care aparțin, beneficiarii venitului de incluziune apți de muncă vor rămâne fără acest ajutor.

Citeste si: Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor. Câți bani vor primi în plus

De asemenea, refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social de participa la cursurile programelor de tip  „A doua șansă” va duce la încetarea dreptului de ajutor de incluziune.

Citeste si: Bugetarii se pot bucura. Guvernul adoptă vineri ordonanța de urgență

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până la data de 30 iunie 2025,  este de a îmbunătăţi asistenţa socială şi de a reduce sărăcia în rândul celor mai vulnerabile persoane

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI