Rețeta perfectă pentru zacuscă. Secretul gospodinelor pricepute
Vă prezentăm o reţetă tradiţională de zacuscă cu vinete şi vă răspunde la toate întrebările legate de modalitate de preparare a acestei reţete
Toamna este momentul potrivit pentru a prepara zacusca de vinete pentru cămara de iarnă. Iată o rețeta simplă, pe care o poți prepară fără să dai greș.
25 gogoșari
25 ardei grași
1 kg ceapă
10 vinete mari
1 kg morcovi
2 kg roșii
1 litru ulei
3-4 foi dafin
1 linguriță piper boabe
2 boabe enibahar
sare
Coace gogoșarii, ardeii și vinetele. Curăță legumele de coajă și lasă-le la scurs.
Citeste si: Cea mai bună zacuscă de vinete. Află-i secretul
Zacuscă. Între timp toacă ceapa mărunt și călește-o la foc mic, în ulei. Când devine translucidă adaugă morcovii rași pe răzătoarea mică și lasă legumele la înnăbușit timp de 10 minute.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Între timp toacă mărunt gogoșarii, ardeii, roșiile și vinetele. Pune toate ingredientele în cratița emailată și lasă zacusca să fiarbă mocnit, amestecând din când în când. Adaugă sare după gust.
Citeste si: Sărmăluţe cu brânză. Secretul pe care nu îl știe nimeni pentru o mâncare absolut delicioasă!
Când a scăzut bine, zacusca fierbinte se toarnă în borcane și închide bine capacul. În locul capacului de borcanele se pot leaga cu celofan la gură. Pune apoi borcanele în cuptorul încins, fără foc, până a doua zi, scrie acasa.ro.
Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceti pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după.
Citeste si: Reţetă pleşcăviţă sârbească: Secretul gustului tradiţional
Pentru cantităţile prezentate mai sus, la zacuscă se foloseşte un litru de ule i. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.
Zacusca se fierbe la foc mic. Lăsați vrea 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi VINETE dacă suferiţi de aceste boli!
Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.
Pentru un gust desăvârşit pentru zacuscă puteţi folosi următoarele condimente: 3-4 foi dafin, 1 linguriță piper boabe,
2 boabe enibahar şi sare.