In articol:
Rețete cu vinete. În plin sezon cald, vinetele sunt unele dintre cele mai populare legume. Au un conținut ridicat de apă, potasiu, magneziu și calciu. Vă prezentăm câteva idei de rețete cu vinete care se prepară foarte ușor.
Vinete umplute cu carne tocată
Ingrediente:
- 3-4 vinete
- 200 g ciuperci
- 500 g carne de vită tocată
- 2-3 cepe
- sare
- piper negru
- 100 g caşcaval
- 50 g parmezan
- 400 g roşii
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 3-4 linguri pesmet
- 1 lingura unt
- smântână
- 2-3 fire cimbru
Citeste si: Zacuscă de vinete cu ciuperci şi ardei copt: Reţeta delicioasă
Mod de preparare:
Mai întâi, vinetele se spală, se şterg şi se taie jumătăţi. Se scoate miezul cu o linguriţă, cu atenţie să nu se perforeze peretele vinetei şi se condimentează cu sare. Mai
După care, se prepară umplutura din carne. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Se înăbuşă în ulei şi se adaugă carnea tocată. Se călesc şi, după ce au scăzut, se adaugă condimentele după gust, piureul de roşii şi cimbrul.
Se mai lasă 5-6 minute şi se opreşte focul.
Urmează să curățați ciupercile, apoi acestea se taie jumătăţi. Se umplu vinetele cu compoziţia de carne, se pun ciupercile, pesmet şi parmezan, pe deasupra, şi se aşază în tava tapetată cu unt şi pesmet.
Vinetele se lasă la cuptorul încălzit în prealabil şi se lasă să se rumenească 40 de minute. După ce sunt gata, se servesc cu parmezan şi smântână şi se ornează cu verdeață după preferințe. Poftă bună!
Vinete cu maioneză
Ingrediente:
- 3 vinete
- 1 gălbenuș de ou fiert
- 1 gălbenuș crud
- 70-100 ml ulei
- 2 caței de usturoi
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- sare după gust
Citeste si: Reţete cu dovlecei pentru 2022: Trei idei geniale pentru această vară!
Mod de preparare:
Coaceţi vinetele aşa cum o faceţi de obicei. Cele mai bune sunt cele coapte pe grătar, la jar de lemne. Dar dacă locuiţi la bloc şi nu se poate, atunci sunt bune oricum, fie coapte pe aragaz, sau în cuptor, după cum poate fiecare.
Curăţaţi vinetele de coajă şi lăsaţi-le să se scurgă pe un fund de lemn înclinat. După ce s-au scurs şi s-au răcorit, le tocaţi mărunt.
Faceți o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș crud. Turnați uleiul putin câte putin până când maioneza începe să se lege.
Adăugați sucul de lămâie, usturoiul trecut prin presă și potriviți gustul de sare, apoi mixați din nou să se omogenizeze.
Amestecați vinetele tocate cu maioneza, gustați să vedeți dacă mai trebuie sare și lăsați salata la rece până în momentul servirii.
Salată de vinete
Ingrediente:
- 2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
- 1/2 ceapa mica
- 50-60 de ml.de ulei
- sare, zeama de lamaie dupa gust
- optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud
Citeste si: Reţetă dovlecei pane: Trucul pe care puţine persoane îl ştiu
Mod de preparare:
Primul pas este coacerea vinetelor. Perforați coaja cu o furculiță când puneți vinetele la copt. După ce s-au copt lăsați-le la scurs. Acestea se curăță, iar miezul lor se pune într-o sita de plastic, lăsându-se sa se scurgă bine de lichid. Când s-au scurs, vinetele se toacă cu un cuțit. De preferat să fie nemetalic pentru a evita ca salata să capete o culoare neagră.
Vinetele coapte la flacăra sunt mai gustoase decât cele pe care le-ai face la o sursă de căldură fără flacăra. Dacă ai ocazia să le coci deasupra unui grătar de grădină, cu atât mai bine.
Vinetele tocate se adaugă intr-un castron si din acest moment există două metode de a le găti:
- Pentru salata de vinete cu maioneza, se pune peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu vârf de maioneza, se amesteca si se pune după gust sare si zeama de lamaie.
- Salata de vinete: Se adauga peste vinetele tocate din castron ceapa,un strop de sare, mustarul si galbenusul de ou. Uleiul se toarna ușor in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn intr-un singur sens pentru a nu se tăia. La final, salata se poate drege cu putina zeama de lamaie. Va avea gustul si consistenta unei salate de vinete cu maioneza, dar nu contine chiar atât de mult ulei.
O altă variantă de a face salata de vinete este următoarea:
Poți utiliza un bătător din lemn, special pentru vinete sau se poate folosi un mixer. Important este că vinetele să fie transformate într-o pastă, de consistentă dorită. Este recomandat că această să fie mai degrabă fină. Un aspect zgrumțuros înseamnă şi o textură neplăcută, cu fibre şi sâmburi.
Citeste si: Reţete cu dovlecei: Cele mai delicioase mâncăruri de vară!