Doar trei săptămâni ne mai despart de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Pe 2 mai 2021 românii celebrează faptul că Iisus Hristos se ridică dintre cei morți. Creștinii români au mesele îmbelșugate de Paște, din farfuriile lor nu va lipsi drobul. Iată cele mai delicioase droburi pentru Paște.
Românii se strâng alături de familie, de Paște. Vedeta de pe masa tuturor este drobul. Alături de ouă roșii, cozonac, pască, stufat, vin roșu și alte preparate, drobul va fi nelipsit. Gospodinele au nenumărate rețete de drob. Iată care sunt cele mai căutate și cele mai delicioase.
Rețete de drob de miel
Vom avea nevoie de: 600 g organe de miel sau porc 2 legături de ceapă verde 1 legătură usturoi verde 50 ml ulei sare, piper 2 felii
de pâine înmuiate și stoarse o legătură bună de verdeață (pătrunjel, mărar) 1-2 ouă crude.
Vom pune prapurele într-un castron cu apă și îl lăsăm la rece până îi va veni rândul. Spălăm organele de miel proaspete: plămân, inima, splina, rinichi și ficat.
Inima o vom tăia pe șung. Rinichii îi despicăm și pe ei pe lung și îi vom lăsa 15 minute în apă rece cu puțină zeamă de lămâie.
Vom tăia toate organele în cuburi de 3-4 cm sau felii măricele. Vom pune deoparte rinichii și ficatul pe care îi gătim mai târziu. Călim organele în ulei alături de ceapa verde și usturoiul tocat mărunt. Tăiem rondele din partea albă a cepei și a usturoiului, cozile le lăsăm la final.
Vom turna uleiul deasupra și pornim focul. Acoperim cratița cu un capac și înăbușim ceapa și usturoiul timp de 3-4 minute. Nu punem sare pentru că va întări organele.
Punem acum inima, plămânii și splina le amestecăm bine. Le lăsăm la călit timp de 6-7 minute cu capacul întredeschis.
Vom pune și rinichii și ficatul. Ei vor sta mai mult timp la călit. Acoperim cratița și lăsăm totul la foc pentru cinci minute cu capac și altr cinci minute fără capac.
La final, punem și cozile verzi de ceapă și usturoi și le călim un minut. Stingem focul. Cuburile de organe trebuie să fie moi și fragede. Se vor găti, apoi și în cuptor.
Ca să nu întărim organele, punem sarea la final de tot după ce stingem focul. Așadar, punem acu, sare și piper negru. Piperul trebuie pus din abundență pentru că merge grozav cu pastetele de ficat sau cu drobul.
După gust puteți să adăugați și nucșoară rasă, ienibahar sau coriandru. Lăsăm drobul la răcit timp de o oră.
Tocăm organele din cuțit sau la mașină, apoi spargem trei ouă crude. Pentru o jumătate de porție ajung 1-2 ouă (depinde de dimensiuni). Vom mai pune sare și piper negru și verdeața tocată, pătrunjel și mărar verde.
Amestecăm totul bine. Compoziția trebuie să fie moale și cremoasă.
După caz, mai putem adăuga un ou crud.
Vom pregăti forma de chec și castronul cu prapurele. Scurgem prapurele de apă și îl întindem cât putem de bine. Nu trebuie să ungem forma pentru că prapurele este gras și lasă destulă grăsime. Prapurele trebuie întins bine pe forma de chec.
Vom pune un strat de 1/2 din compoziție pe fundul formei. Deasupra vom pune câteva ouă deja fierte, pe lung așezate.
Dacă forma e de 30 cm vă pot intra 4 oua fierte.
Vom completa acum cu restul compoziției și nivelăm totul cu o spatulă. Acum tragem deasupra marginile de prapure care atârnă peste pereți.
Dacă nu folosiți un prapure, tapetați forma cu hârtie de copt și ungeți suprafața drobului cu puțin ulei.
Încingem cuptorul la 180 C cu ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz). Îl coacem timp de 45-50 de minute până se rumenește. Îl lăsăm apoi 3-4 ore la răcit, iar apoi îl punem la frigider peste noapte. Îl scoatem din formă și îl feliem!!! Poftă bună!
Rețetă drob de ciuperci
Trebuie să cumpărați: 1 kg de ciuperci champignon 3 linguri de ulei de măsline 5 ouă (3+ 2) 4 fire de ceapă verde 4 fire de usturoi verde 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar o linguriță de sare o jumătate de linguriță de piper 4 linguri de pesmet semințe albe si negre de susan pentru decor (opțional)
Curățăm ciupercile și le spălăm, apoi le lăsăm la scurs. Le vom toca mărunt și le punem într-o tigaie mare cu trei linguri de ulei de măsline. Le fierbem la foc mic până scade tot lichidul pe care-l lasă.
Le punem apoi într-un bol cu verdețurile tocate, trei ouă, sare și piper. Le amestecăm foarte bine și la final adăugăm pesmetul. Pune, două linguri, apoi dacă observăm că nu se leagă compoziția mai adăugăm încă două. Acoperim o tavă mare de chec( L=30 cm,l=11 cm si h=7 cm) cu o hârtie de copt și punem toată compoziția. După ce o presărăm ușor, vom bate și cele două ouă rămase și le punem deasupra. Putem, de asemenea, să înfășurăm compoziția într-un așluat foietaj pe care îl ungem cu ou. Vom presăra semințele și coacem drobul timp de 40 de minute la 180 °. Îl lăsăm până se va rumeni.
Acum îl lăsăm la răcit și îl tăiem felii. Poftă bună!
Rețetă de drob din ficat de pui
Ingrediente: 800 gr ficăței de pasăre 1 praz mare sau 3 legături de ceapă verde 4 căței de usturoi sau 2 legături de usturoi verde 1 legătură pătrunjel sare și piper căte 1 linguriță sau după gust 1 linguriță ienibahar măcinat 5 ouă 4 linguri ulei de măsline 1 linguriță pesmet.
Spălăm ficatul de pasăre bine și îl curățăm de pielițe. Îl scurgem bine de apă, apoi îl punem într-o tigaie cu două linguri de ulei de măsline. Vom pune un capac peste tigaie și îl lăsăm la înăbușit 10 minute pe o parte și 5-10 minute pe cealaltă parte.
După ce va înăbuși bine, îl lăsăm la răcit. Apoi îl mărunțim bine prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie.
Acum vom tăia prazul pe toată lungimea lui și îl spălăm bine printre foițe. Îl tăiem felii și îl călim în două linguri de ulei de măsline.
Într-un castron mare adăugăm ficatul mărunțit și zeama lăsată de el în timpul înăbușirii, alături de praz, pătrunjel tocat, usturoi pisat, sare, piper și ienibahar și ouăle. Amestecăm totul.
Vom pregăti tava de chec acum. O ungem cu puțin ulei și o tapăm cu griș. Vom pune compoziția de drob în tavă și o punem în cuptor. Trebuie să fie încins la 180 de grade. Lăsăm drpbul pentru 20-30 de minute până se va face rumen. Îl lăsăm la răcit, apoi îl servim! Paște fericit!
Rețetă drob de miel tradițională
Avem nevoie de: 500 g organe miel 1 legătură generoasă ceapă verde 50 g smântână groasă 1-2 linguri de ulei 2 ouă sare piper cimbru 1 legătură mică mărar 1 legătură mică pătrunjel.
Vom pune tigaia la încins. Vom pune o lingură de ulei. Tăiem în bucăți organele de miel. Când se încinge uleiul, adăugăm cuburile de organe și amestecăm. Punem și ceapa verde, un cățel de usturoi sau câteva fire de usturoir verde. Vom pune și o jumătate de frunză de dafin.
Adăugăm acum și o linguriță de sare, un vârf de cuțit de piper și putin cimbru. Amestecăm și le oprim când scade sosul din tigaie. Vom lăsa organele la răcit și le dăm prin blender. Le tocăm ușor. Punem smântâna și verdeața și amestecăm iar.
Începem să batem ouăle cu o furculiță, apoi le adăugăm și pe ele. Amestecăm bine până se omogenizează totul. Vom utiliza o tavă de chec pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Punem în tavă jumătate din cantitate. Punem și ouăle fierte, apoi restul compoziției de drob. Vom nivela deasupra. Acum, băgăm tava la cuptor la o temperatură de de 200 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute.
În primele 10 minute acoperim cu o folie de aluminiu ca să nu se ardă deasupra. Scoatem folia apoi și lăsăm să se rumenească. Poftă bună!
Ingrediente: un kilogram de ficat de miel; jumătate de kilogram de măruntaie de miel cu prapure; jumătate de kilogram de ceapă verde; 300 de grame de untură; 5 grame de piper; 200 de grame de făină; 250 de grame de ouă; sare.
Vom spăla măruntaiele de miel și le punem la fiert într-o oală cu apă și sare. Le fierbem în jur de 25 de minute.
După ce au fiert le scoatem din oală și le lăsăm la răcit. Apoi, le vom pune în mașina de tocat carne. În acest timp călim ceapa în untură, într-un alt vas. Adăugăm măruntaiele în vas și le prăjim. Luăm vasul de pe foc și lăsăm măruntaiele din nou la răcit.
Vom adăuga jumătate din cantitatea de ouă și verdeața, alta decât ceapa verde. Condimentăm după gust cu sare și piper și amestecăm bine.
Trebuie să ținem prapurele de miel în apă rece. Umplem apoi prapurele cu toată compoziția de mai sus. Împăturim prapurele și trecem pachetul prin făină, apoi prin ou bătut. Îl vom prăji într-o cratiță în untură înfierbântată. Totul la foc mic.
Drobul se poate găti și la tavă. Să aveți poftă!
Rețetă de drob cu carne tocată
Trebuie să avem: 750 g carne tocată (vită, porc sau amestec) 5-6 fire de ceapă verde 1 morcov mare 1 legătură de pătrunjel 2 ouă Condimente: sare, piper și cimbru.
Punem în castron carnea tocată și o condimentăm după gust cu sare, piper și cimbru. În acest timp, curățăm morcovul și îl dăm prin răzătoare la forma mică. Curățăm ceapa verde și o tocăm mărunt. Spălăm și pătrunjelul și îl tocăm tot mărunt.
Vom adăuga legumele și ouăle peste carne, apoi amestecăm totul. Acest amestec obținut îl punem într-o tavă unsă cu puțin ulei. Se va strânge grăsime în cratiță și de la carne, așa că atenție la ulei.
Coacem drobul în cuptor pe raftul din mijloc, la 180 C, aproximativ 60-70 minute (sau până se rumenește frumos). Îl scoatem din cuptor și scurgem toată grăsimea lăsată în tavă. Să aveți poftă!
Rețetă de drob cu carne de porc
Ingrediente: 700 g ficat de porc 700 g pulpă de porc 2 l apă sare două legături de pătrunjel două legături de leuștean patru legături de ceapă verde patru legături de usturoi verde 6 ouă crude o linguriță de boia de ardei dulce puțin cimbru uscat 6 ouă fierte tari.
Punem carnea la fiert în 2 litri de apă. Punem o linguriță de sare și fierbem totul până când se pătrunde pe jumătate. Vom da drumul la cuptor pentru a se încălzi. Scoatem carnea din apă și o lăsăm la racit. O vom tăia, apoi în bucăți mici. Spălăm și pătrunjelul și leușteanul și le tocăm bine.
Acum curățăm ceapa și usturoiul și le tăiem în bucăți mari. Vom pune carnea și verdețurile în robotul de bucătărie și le lăsăm la mărunțit. Punem totul într-un castron și amestecăm cu ouăle crude, boiaua de ardei, puțină sare și puțin cimbru uscat.
Vom unge cu ulei două tăvi medii pentru cozonaci. Punem jumătate din carne și adăugăm câte trei ouă fierte curățate dim coajă. Acum adăugăm și cealaltă jumătate de carne. Vom pune tăvile la cuptor până când carnea va fi pătrunsă bine. La final, ungem carnea cu puțină apă, apoi o mai lăsăm 2-3 minute la cuptor. Paște fericit și luminat!