Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Român din Marea Britanie, implicat în atacurile hackerilor ruşi de la "Killnet". Ce a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode

Un român care locuiește în Marea Britanie i-a ajutat pe hackerii ruşi de la "Killnet" să atace mai multe site-uri din România, în seria de atacuri cibernetice de zilele trecute. 

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi dimineața, că a fost identificat un cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi indicat hackerilor ruşi de la "Killnet" ce site-uri din ţara noastră să atace.

Citeste si: Hackerii ruși atacă instituții din România

Ministrul de Interne a precizat că cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat în acest moment.

Lucian Bode: Românul le-a indicat rușilor site-urile care trebuie atacate

"A fost identificată o persoană, bănuită- cetăţean român, rezident în Marea Britanie-, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare", a spus ministrul Lucian Bode, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Atacuri cibernetice repetate asupra website-urilor CN Aeroporturi Bucureşti. Nu s-au înregistrat pierderi de informaţii

"Sperăm că în viitorul apropiat vom avea şi rezultate în urma audierilor", a adăugat Bode.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunț important despre ancheta privind atacurile hackerilor ruși

[Sursa foto: Facebook/ Lucian Bode]

Serie de atacuri ale hackerilor ruși în România

Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS- Distributed Denial of Service- au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române. A fost blocat accesul utilizatorilor

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată KillNet, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia- Ucraina. 

Grupul de hackeri pro-ruşi, Killnet, a amenințat recent că  va ataca aproape 300 de site-uri  din România, pe lista acestora fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Hakerii au în vizor instituţii publice importante, redacţii de presă, hoteluri, pensiuni, site-uri de rezervări şi partide politice.  

Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate sunt Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.

Hakerii ruși au în vizor instituţii publice importante, redacţii de presă, hoteluri, pensiuni, site-uri de rezervări şi partide politice.  

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În acest caz, specialiştii au făcut o  serie de recomandări  pentru toţi cei vizaţi.  

Citeste si:  Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost subiectul unui atac de tip DDoS

”Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcţionării normale a paginilor web, a reţelelor şi sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât şi pentru cele care aparţin entităţilor de stat sau private. DNSC face aceste recomandări în contextul în care o grupare de criminalitate cibernetica a publicat pe canalul de Telegram propriu informaţia că s-ar afla în spatele mai multor atacuri şi, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituţii, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ţinte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS)”,  au anunțat autorităţile. 

Totodată, directoratul Naţional de Securitate Cibernetică  face apel la calm şi la vigilenţa  tuturor utilizatorilor în mediul online, în această perioadă. Expertii DNSC recomandă monitorizarea atentă și implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice. 

Autoritățile mai precizează că, masurile de securitate cibernetica sunt incluse în ghidul care poate fi accesat şi descărcat de aici   https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI