România a ieșit învingătoare în procesul Roșia Montană! Potrivit ICSID- Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri, ci cei de la firma canadiană va trebui să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Motivarea deciziei Curţii de arbitraj comercial internaţional de la Washington urmează să fie publicată în termen de 20 de zile.

România câștigătoare Roșia Montană

Imagine de la Roșia Montană.

[Sursa foto: Antena 3 CNN]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: România, tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen! Delegația austriacă nu a mai votat împotrivă

Firma canadiană, bani mulți pentru România

Acestă decizie a fost luată vineri seară și a fost una neanticipată de Guvernul de la București. Canadienii trebuie să ne achite cheltuielile de judecată în valoare de peste un milion de euro. 

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r)

să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă(...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă(...)
reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

România câștigătoare Roșia Montană

Imagine din mina de la Roșia Montană.

[Sursa foto: Observator]

Citește și: Moment teribil! Angajatul unui restaurant din București, atacat cu toporul de un client

Zilele trecute, responsabilii guvernamentali se gândeau de unde vor scoate banii necesari, iar premierul Marcel Ciolacu se gândea chiar la un referendum, astfel încât românii să decidă dacă se reiau sau nu exploatările la Roșia Montană. De asemena, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș se gândea la plata în rate a sumei respective, astfel încât România nu să rămână datoare.

Ce valoare au zăcămintele de la Roșia Montană?

Zăcămintele de la Roşia Montană au o valoare estimată la peste 16 miliarde de dolari, conform informațiilor din anul 2013. Acum, ar ajunge undeva la 28 de miliarde de dolari. În total, acolo s-ar afla 330 de tone de aur şi 1600 de tone de argint.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si