Close sidebar
Close sidebar

Romania are cea mai mare inflatie din UE! Ce cifre arata raportul Eurostat pentru ultimele cinci luni

Cel mai recent raport publicat de Eurostat arata ca, in ultimele cinci luni, Romania are cea mai mare inflatie din UE, cu un avans al preturilor de consum de 4,4%, in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 4,6% calculata pentru luna mai.

L. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat) arata ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a stagnat in luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind inregistrat in zona euro. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Estonia (3,9%) si Ungaria (3,2%). Comparativ cu situatia din luna mai 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in trei state membre, a ramas stabila in alte doua tari si a crescut in 22 de state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 4,6% la 4,7%.

„Preturile de consum in luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017, au crescut cu 5,4%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflatiei in ultimele 12 luni (iulie 2017 – iunie 2018) fata de precedentele 12 luni (iulie 2016 – iunie 2017), calculata pe baza IPC, este 3,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,9% ”, se arata intr-un comunicat al INS.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, prognoza anterioara indicand o inflatie de 3,5% in 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3%, in scadere cu 0,1 puncte procentuale, potrivit agerpres.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI