România a fost dată în judecată de compania farmaceutică Pfizer. Acum, aceștia cer țării noastre în instanță să cumpere 28 de milioane de doze de ser pe care le-a comandat. 

Prejudiciul pe care trebuie să-l plătească România

În caz contrar, România trebuie să plătească măcar pentru jumătate din cantitate, respectiv 550 de milioane de Euro. La finalul anului 2023, în depozitele companiei naţionale Unifarm a intrat ultima tranşă de vaccinuri comandate de ţara noastră.

Însă cu toate astea, potrivit ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind vaccinarea Covid, în luna noiembrie a anului trecut nu a fost făcută nici o vaccinare cu serul acesta.

În total, la nivel naţional au fost folosite doar 245 de doze de vaccin, ceea ce demonstrează că populația nu a mai apelat la această măsură de protecție.

"Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

România judecată Pfizer

Imagine reprezentativă pentru o doză de vaccin.

[Sursa foto: Istock]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Prințesa de Wales a ajuns la spital! Palatul Kensington a anunțat că aceasta va sta internată două săptămâni

Cine sunt responsabilii pentru vaccinurile care expiră în depozite?

În urma ilegalițăților constatate, DNA a decis să-i cerceteze penal pe fostul premier Florin Cîţu şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu. Fostul premier ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a peste 43,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

”În datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim- ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, se precizează în acuzațiile DNA.

România judecată Pfizer

Imagine reprezentativă pentru vaccinare.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Funcționară reținută în dosarul incendiului de la Ferma Dacilor. Legăturile dubioase descoperite de anchetatori

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cu toate astea, el se apără și spune că a făcut totul conform legii. Acest dosar este instrumentat de către procurorul George Adrian Matei, șeful Secției de combatere a corupției din DNA, cel care l-a trimis în judecată și pe Liviu Dragnea. Și Vlad Voiculescu s-a debarasat de acuzațiile care i-au fost aduse.

”În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare, cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul.

Aceiaşi oameni lua toate deciziile. Îl aveţi aici pe prima pagină pe domnul preşedinte", a declarat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si