Close sidebar
Close sidebar

Romania, nepregatita in cazul unui cutremur. Aplicatia de alertare a cetatenilor s-a dovedit a fi un esec

La 4 decenii fara o zi de la devastatorul cutremur din '77, România pare în continuare nepregatita sa înfrunte o astfel de catastrofa. Se fac proiecte peste proiecte, dezbateri peste dezbateri, dar solutiile concrete lipsesc. S-a vazut asta, cu ochiul liber, astazi, la o conferinta despre seisme, care a scos la iveala gravele lipsuri ale sistemului. Va avertizam ca urmeaza imagini care va pot afecta emotional!

Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

Din '77 si pana acum tehnologia a evoluat. Un cutremur puternic poate fi "simtit" de aparate chiar si cu 25 de secunde inainte. O informatie vitala, dar care ajunge doar la autoritati, pentru ca in cazul populatiei Institutul de Fizica al Pamantului a ales o solutie… ciudata.

Constantin Ionescu, director INFP:   "Semnalul il trimitem catre Twitter, fiecare dintre dumneavoastra puteti sa va faceti cont de Twitter si aveti semnalul”.

Problema este ca, in Romania, platforma Twitter e aproape inexistenta, cu doar 330 de mii de conturi deschise. In comparatie cu Facebook, care numara aproape 10 milioane! de romani.

"Sunt cateva milioane de oameni in orasul asta care ar vrea sa stie atunci, pe telefonul mobil. Traim cu telefoanele mobile. Aveti dreptate, orice utilizator de telefon mobil ar putea avea acces la aceasta informatie."

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

 

AVEM APLICATIE, O DECLARAM MOARTA

Nici cand vine vorba de o aplicatie distincta pentru astfel de alerte vitale, situatia nu e mai roz. A existat o incercare pentru telefoanele cu Android, dar care a esuat lamentabil.

Constantin Ionescu, director INFP: "Nu a functionat din cauza ca am facut-o si noi cu niste persoane… n-au fost platite. Deci tehnic n-a functionat.

Tehnic, da."

 

CAND NICI SALVATORII NU STIU TOT

Vara anului trecut a fost un examen pentru salvatorii din Capitala, dar si din Iasi, orasele considerate cele mai fragile in caz de cutremur. Au trecut printr-un exercitiu urias, iar sefii spun ca au invatat lectii serioase. In teorie, pentru ca, in practica, chiar si intrebarile banale par dificile.

Andrei Popa, ofiter specialist DSU:" Unde putem sa ne ducem, care este zona sigura cea mai apropiata de acest punct? Cea mai sigura zona este sa parasiti cladirea."

Din pacate, nu avem locuri de adunare, locuri considerate sigure si marcate corespunzator. Traim pe modelul "fiecare scapa cum poate", mai ales cei care locuiesc in blocurile cu bulina. Aproape 200 de cladiri din capitala ar trebuie consolidate in regim de urgenta, dar asta costa sute de milioane de euro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI