In articol:
"Am semnat o declarație comună a cinci țări- Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România- privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în statele noastre până la sfârşitul anului", a afirmat Robert Telus, potrivit cotidianului Le Monde, după reuniunea miniştrilor Agriculturii care a avut loc la Varşovia.
Acordul privind restricțiile va expira pe 15 septembrie
Măsurile, implementate pentru a proteja fermierii locali, oferă permisiunea desfășurării doar tranzitului cerealelor ucrainene prin țările vecine cu Ucraina. Importurile directe sunt restricționate. Acordul referitor la restricții va expira pe 15 septembrie.
Ucraina cere Uniunii Europene să faciliteze exporturile de cereale pe cale terestră şi rutieră, având în vedere faptul că Rusia a suspendat Acordul privind transportul produselor agricole pe Marea Neagră.
Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat pentru televiziunea publică din Ucraina, că cerealele vor continua a fi transportate, însă nu pe Marea Neagră.
"Avem şi oportunităţi de a atrage nave şi companiile care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.
Este, de asemenea, posibilă o opţiune de minimizare a riscurilor", a declarat Vasil Bodnar.
Citește și: Președintele Ucrainei, reacție neașteptată în fața jurnaliștilor. Zelenski l-a comparat pe Putin cu Hitler
În ceea ce privește asigurarea că transportul de cereale se va realiza, ambasadorul Ucrainei a declarat că va continua, dar sub format tipărit, pentru a avea siguranța transporturilor.
"Lucrăm. Preşedintele Zelenski a trimis apeluri relevante preşedintelui Turciei şi secretarului general al ONU. Ministrul Kuleba lucrează deja la ONU pentru a căuta un consens al comunităţii internaţionale cu privire la continuarea acestei iniţiative pentru cereale", a precizat ambasadorul.
În pericol pe Marea Neagră
Renunțarea Rusiei la acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră înseamnă punerea în pericol a transportului de cereale pentru Ucraina. Acest pericol se datorează deoarece Rusia a ridicat garanția siguranței transporturilor realizate de către Ucraina.
Ucraina se teme, în aceste condiții, de posibilele atacuri rusești care pot afecta porturile și navele ucrainene pentru împiedicarea exportului de cereale.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul", a declarat ambasadorul Vasil Bodnar.
Citește și: Ucraina caută soluții pentru a-și salva economia. Care va fi ruta de transport a cerealelor
Siguranța trasportului de cereale din Ucraina este asigurată, în schimb, de ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, care a declarat pentru Reuters, potrivit news.ro, că transportul ucrainean de cereale nu se află în pericol, chiar dacă Rusia a părăsit acordul.
"Dacă suntem complet blocaţi, atunci transportatorii pot merge prin acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru. Proprietarii de nave pot avea încredere suficient de mare în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană îşi pot face treaba", a declarat Solski.