Close sidebar
Close sidebar

România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din luna octombrie. Cum trebuie să potrivim ceasurile

Ora de iarnă 2023. Mai este puțin până când România va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă decât ziua. Cum trebuie să potrivim ceasurile?

Ana-Maria Costea,

România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din octombrie. Cum trebuie să potrivim ceasurile?

[Sursa foto: Unsplash]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ora de iarnă 2023. Mai este puțin până când se schimbă ora în România. Suntem tot mai aproape de cea mai lungă zi din an.

Trecerea la ora de iarnă, în România, are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie 2023. În acest interval, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Ultima duminică din această luna va fi cea mai lungă din anul 2023 și va avea 25 de ore, în loc de 24.

Citește și: Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi? Ce impact are asupra organismului această schimbare?

Cum trebuie să potrivim ceasurile pentru ora de iarnă 2023

Ultima zi a lunii octombrie va fi cea mai lungă zi din an. Este vorba despre ziua de 29 octombrie, care va avea 25 de ore în loc de 24.

În intervalul 28 octombrie- 29 octombrie 2023, ceasurile se dau cu o oră înapoi, iar în urma acestui proces, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențe între ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus, potrivit Convenției fusurilor orare.

România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din octombrie.

Cum trebuie să potrivim ceasurile?

[Sursa foto: Unsplash]

Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, o dată la finalul lunii octombrie, când intră în vigoare ora de iarnă, dar și în ultima duminică din luna martie. Spre deosebire de ora de iarnă, ora de vară presupune ca ora 03:00 să devină ora 04:00.

Totuși, acest mecanism are efecte negative asupra sănătății oamenilor. În primele zile, mai mulți oameni au simptome diverse cum ar fi insomnia, iritabilitatea, oboseala pe timp de zi, iar imunitatea este mai scăzută.

În primele două săptămâni după schimbarea orei, oamenii sunt mai predispuși la atacuri de cord, accidente vasculare și accidente de muncă. Totuși, nu este de neglijat faptul că în prima săptămână de la schimbarea orei, accidentele rutiere mortale se pot produce mai des decât în mod normal, potrivit theweathernetwork.com

România trece la ora de iarnă 2023 în ultimul weekend din octombrie. Cum trebuie să potrivim ceasurile?

[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre ora de iarnă 2023: Pe ce dată trebuie să dăm ceasurile înapoi și cum ne afectează această schimbare?

Corpul uman nu poate face toate lucrurile deodată, iar fiecare funcție a corpului în parte funcționează cel mai bine în momente specifice ale zilei. Spre exemplu, înainte de a ne trezi dis-de-dimineață, ceasul „intern” pregătește corpul pentru trezire. Producția de melatonină a hormonului somnului de către glanda pineală se oprește și începe să elibereze cortizol, un hormon care reglează metabolismul, explică Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Marea Britanie, într-un articol al The Conversation.

Totodată, respirația devine mai rapidă, tensiunea arterială crește, iar inima bate mai repede. Temperatura corpului crește ușor, iar toate aceste lucruri sunt datorate „ceasului biologic intern”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI