Close sidebar
Close sidebar

Conflictul de la granițele țării noastre ne-ar putea duce la decretarea stării de criză

Starea de alertă sanitară expiră mâine în România! Dar conflictul de la granițele țării noastre ne-ar putea duce la decretarea stării de criză! E un termen nou, așa că e nevoie de modificarea legii.

Albert Matei,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Proiectul este întocmit și trebuie să treacă prin Guvern, apoi prin Parlament. Nu sunt motive de panică, ne transmit autoritățile! Legea actuală e prea veche, motiv pentru care se impun unele modificări. Le vedem acum pe cele mai importante!

Ce prevede proiectul de lege privind starea de criză în România

Proiectul de lege prevede decretarea situației de criză cu impact asupra securității și apărării naționale.

„Avem și noi comandanți, militari de onoare, militari care au fost în teatre de operații...

Ce, ei nu pot să conducă o armată sau o acțiune militară?”

Conflictul din Ucraina ar putea duce la situația de criză, conform prevederilor din acest proiect legislativ.

Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale:  „Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată!”

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Era de așteptat. Că trecem dintr-una-ntr-alta. Adică n-am scăpat bine de pandemie...”

„Nu se vede cu ochi buni conflictul acesta, e aproape aici de noi și noi o să avem de suferit.”

Citeste si: FOTO Fostul preşedinte al Federaţiei de Rugby din Ucraina, pe front la 83 de ani

Românii nu vor fi afectați direct de această măsură

În primul rând, starea de criză vizează cadrele militare. Unitățile MApN pot trece mult mai rapid sub comanda unei armate străine ori sub coordonarea comandanților NATO.

Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale: „Criza există. Noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, starea de alertă legată de COVID, va trebui să facem niște adaptări legislative.”

Proiectul prevede și persoanele care ar putea fi chemate la arme în caz de război. Pe lângă militarii activi sau în rezervă se face referire la bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani considerați încorporabili, recruții și restul barbaților cu vârste de până la 63 de ani. Atenție: adoptarea acestui proiect nu însemnă mobilizarea automată. Asta s-ar face doar într-o situație excepțională, în care țara noastră chiar ar fi implicată într-un conflict.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Evenimente private 2022: Când se reiau nunţile? Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Femeile și bărbații pot solicita participarea la un program de pregătire militară

Pe timp de pace, cetățenii români, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă pot solicita participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durată de până la 4 luni.

Citeste si: "Parcurgem cea mai gravă criză de după al Doilea Război Mondial” Mesajul transmis de Klaus Iohannis, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina

Proiectul vizează modificarea unei legi vechi din 1994 iar noile prevederi sunt similare cu cele din legislația altor state.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI