"Dupa maximul pretului gazelor naturale atins in anul 2012, pretul acestora a coborat la un nivel similar anilor`90. Dupa 6 ani de preturi scazute la gazele naturale, vom intra intr-o noua „era” a preturilor, semnificativ mai mari", informeaza Asociatia Energia Inteligenta.
Astfel, preturile gazelor naturale au crescut inca din al doilea trimestru al anului cu aproximativ 12,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si se preconizeaza o crestere cu 15,6% pentru iarna 2018, fata de iarna anului trecut.
"Pretul maxim al gazelor tranzactionate in luna iunie 2018, cu livrare in luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decat maximul pretului tranzactionat in lunile de vara cu livrare a gazelor in iarna 2017/2018, ceea ce arata ca furnizorii se asteapta la o crestere semnificativa a preturilor gazelor in lunile de iarna", raporteaza Dumitru Chisalita, expert judiciar petrol si gaze.
Cum Romania foloseste gaze din import pentru a echilibra deficitul in lunile de iarna, cel mai probabil ca vom simti cresteri semnificative de costuri la facturile de gaze.