Guvernul intenționează să majoreze salariile angajaților la stat, inclusiv demnitari, de la 1 ianuarie 2024, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență apărut în presă.

Citește și: Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc accizele la benzină și motorină

Conform proiectului de OUG pregătit de Guvern, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. 

Executivul precizează că doar salariul de bază se majorează, în timp ce restul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar al personalului plătit din fonduri publice se menţine la nivelul celui din decembrie 2023.

Cresc și salariile demnitarilor 

Proiectul de OUG precizează: "Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora...se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023".

Vor beneficia de majorările salarile atât parlamentarii, cât și funcționarii parlamentari, reprezentanții din ministere, dar și personalul din primării și consilii județene.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

O altă prevedere spune că instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora premii şi bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.

Parlamentarii primesc 500 de lei în plus la indemnizație

Creșterea de 5% a indemnizației pentru demnitari se va aplica atât parlamentarilor, cât și miniștrilor și secretarilor de stat.

Atât pentru secretarii de stat, cât și pentru deputați și senatori majorarea înseamnă 500 de lei lunar. 

Citește și: Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc accizele la benzină și motorină

Pentru președintele României, Klaus Iohannis, care are o indemnizație lunară de 15.000 lei brut, va primi aproximativ 750 de lei în plus la salariul lunar.

Proiectul de OUG conține și creșteri mai mici decît cele promise pentru profesori. 

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si