Close sidebar
Close sidebar

Salariul mediu net a crescut cu 30 de lei în aprilie. Cel mai bine plătiți sunt IT-iștii, cu 9.700 lei lunar

Creșterea salariilor nu ține ritmul cu viteza scumpirilor în 2022, motiv pentru care puterea de cumpărare scade în cazul celor mai mulți români, iar sărăcia acaparează noi categorii de populație.

Sorin Negru,

Cele mai mici salarii din economie se plătesc în hoteluri și restaurante - doar 2100 lei lunar

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În luna aprilie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost de 6.443 lei, cu 42 lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Citeste si: Scumpirile prin viteză. Rata inflației atinge un nou record: 14,5%, în luna mai

Câştigul salarial mediu net a urcat în aprilie la valoarea de 3.967 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 30 lei (+0,8%).

Citeste si: Cât vor câștiga românii după introducerea salariului minim european

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%, în timp ce rata inflației a urcat cu aproximativ 14 procente.

Citeste si: Tichetele de masă se majorează la 30 de lei! Angajații români primesc un "bonus" substanțial din iulie

În timp ce scumpirile îi afectează pe toți românii, majorarea veniturilor nu s-a aplicat uniform în ultimul an, mulți salariați având venituri similare sau în scădere față de 2021. 

Cele mai mari salarii din România

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice- 9.746 lei pe lună, conform datelor INS.

Salarii mari s-au plătit și în sectoarele: Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului- 8.268 lei sau Extracția petrolului și a gazelor naturale- 7.237 lei.

Citeste si: Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”- kanald.ro

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”- wowbiz.ro

Citeste si: „Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de cel mai apropiat oraș, și spune că îi este bine- antena3.ro

Angajații din domeniul financiar-bancar au primit un salariul mediu net de 7.523 lei în luna aprilie.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice- 9.746 lei pe lună.

[Sursa foto: Pixabay]

Cele mai mici salarii 

Cele mai mici salarii nete plătite de angajatorii din România au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante- doar 2.120 lei lunar.

Al doilea sector de activitate prost plătit din România este industria textilă, cu un salariu mediu de 2.146 lei.

În industria alimentară, salariul mediu net a fost de 2.694 lei, iar în agricultură de 2.780 lei pe lună.

Angajați cu salarii mai mici în luna aprilie

Nu toți angajații din România au încasat mai mulți bani în aprilie decât în luna precedentă, potrivit datelor INS.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: „Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de cel mai apropiat oraș, și spune că îi este bine- antena3.ro

- cu 32,3% ȋn fabricarea produselor din tutun, cu 18,8% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 11,0% ȋn fabricarea băuturilor;

- între 3,0% și 9,5% ȋn activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi preparatelor farmaceutice, extracţia minereurilor metalifere, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Salariile profesorilor au scăzut în aprilie

În sectorul bugetar, s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,7%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (+0,1%).

Ȋn învăţământ, câștigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-1,7%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Un profesor debutant nu primește mai mult de 2.300 lei lunar

[Sursa foto: gds.ro]

Primele de Paște și al 13-lea salariu au adus majorări de salarii în aprilie

În luna aprilie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 30,2% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 20,8% ȋn producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
- între 8,0% și 12,0% ȋn intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), transporturi pe apă, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică;
- între 3,0% și 7,5% ȋn alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), alte activităţi de servicii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI