In articol:
Vești bune pentru angajații din România! Au fost făcute primele demersuri în privința elaborării unei propuneri legislative pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Ce presupune salariul minim european?
Această inițiativă prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Cu ajutorul acestui mecanism, românii vor putea avea un nivel de trai mai bun, iar puterea de cumpărare va crește. Nu în ultimul rând, salariul minim european ar constitui un beneficiu important, în special pentru salariații din sectorul privat.
Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567
„Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariaţii din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare”, se arată în comunicatul transmis de guvernanți, potrivit News.ro.
În ce domenii se oferă cele mai atractive salarii?
Sectorul IT este unul dintre cele mai profitabile din țara noastră. Angajații din acest domeniu ajung la un salariu lunar de aproximativ 6.500 de lei. Pe locurile următoare s-au situat angajații din project management și cercetare/dezvoltare, cu salarii medii de 6.000 de lei, cei din management cu 5.500 de lei, și cei din construcții/instalații cu 5.000 de lei lunar.
Numărul angajaților activi în România a depășit 5,7 milioane în 2023, iar conform datelor raportului anual Review & Trends, realizat de eJobs, 29,2% dintre angajați au avut salarii cuprins între 3.001 și 4.000 de lei