Close sidebar
Close sidebar

Salariul minim european intră în vigoare în România. Cât vor câștiga angajații?

Guvernanții au anunțat faptul că salariul minim european va fi introdus în România, până la finalul anului 2024. Ce înseamnă acest lucru?

Stefania Pavel,

Imagine reprezentativă pentru mărirea salariilor.

[Sursa foto: iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Vești bune pentru angajații din România! Au fost făcute primele demersuri în privința elaborării unei propuneri legislative pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Ce presupune salariul minim european?

Această inițiativă prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Cu ajutorul acestui mecanism, românii vor putea avea un nivel de trai mai bun, iar puterea de cumpărare va crește. Nu în ultimul rând, salariul minim european ar constitui un beneficiu important, în special pentru salariații din sectorul privat.

Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567

lei, asta în condițiile în care salariul minim european din România ar fi de 3783 de lei.

„Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariaţii din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare”, se arată în comunicatul transmis de guvernanți, potrivit News.ro.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Imagine reprezentativă pentru recalculare.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Președintele Casei Naționale de Pensii, mesaj public, după ce poștașii au decis să își continue greva. Își primesc sau nu vârstnicii veniturile la timp?

În ce domenii se oferă cele mai atractive salarii?

Sectorul IT este unul dintre cele mai profitabile din țara noastră. Angajații din acest domeniu ajung la un salariu lunar de aproximativ 6.500 de lei. Pe locurile următoare s-au situat angajații din project management și cercetare/dezvoltare, cu salarii medii de 6.000 de lei, cei din management cu 5.500 de lei, și cei din construcții/instalații cu 5.000 de lei lunar.

În schimb, cele mai mici medii salariale au fost înregistrate în sectoarele serviciilor de înfrumusețare (3.000 de lei), au pair/babysitting/curățenie (3.000 de lei), office/back-office/secretariat (3.100 de lei), confecții (3.300 de lei), și turism (3.400 de lei), conform Capital.

Imagine reprezentativă pentru angajați.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cât câştigă un angajat la Poştei Române după 30 de ani de muncă: ”Masa noastră de Paşte va fi una şi mai săracă”

Numărul angajaților activi în România a depășit 5,7 milioane în 2023, iar conform datelor raportului anual Review & Trends, realizat de eJobs, 29,2% dintre angajați au avut salarii cuprins între 3.001 și 4.000 de lei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI