In articol:
- Salariul minim pe economie nu e singurul salariu minim în vigoare
- Angajatorii, obligați de lege să mărească salariul minim după 2 ani
- Salariul minim pentru 24 de luni se calculează de la 1 ianuarie 2022
- Ce se întâmplă cu salariații care au avut și până la 1 ianuarie 2022 un salariu minim
- Cum a fost stabilit noul salariu minim pe economie din 2022
Citeste si: Calendar 2022- Zile libere legale pentru români. Care va fi cea mai lungă vacanță?
Salariul minim pe economie nu e singurul salariu minim în vigoare
Salariul minim net se calculează prin scăderea din salariul brut a impozitului pe venit (10%), a contribuțiilor de asigurări de sănătate (10%) și contribuției la pensie (25%). La calculul salariului net, adică ce primește în mână angajatul, se ține cont și de deducerea personală.
La salariul minim actual, de 2.550 de lei brut, deducerea personală este de 330 de lei pentru salariatul fără nicio persoană în întreținere.
Salariatul cu salariul minim care are o persoană în întreținere beneficiază de deducere personală de 490 de lei la impozitare, ceea ce îi crește remunerația netă la 1.540 de lei. Salariatul cu salariul minim care are 2 persoane în întreținere beneficiază de deducere personală de 650 de lei la impozitare, ceea ce îi crește remunerația netă la 1.556 de lei.
Angajații din sectorul construcțiilor beneficiază în continuare de un salariul minim de 3.000 de lei brut. Adică, cei din construcții vor lua și în anul 2022 suma de 2.362 lei în mână. Salariul minim pentru studiile superioare nu a fost majorat în 2022, astfel încât se va aplica același salariu minim pentru toată lumea.
Angajatorii, obligați de lege să mărească salariul minim după 2 ani
De la 1 ianuarie 2022, angajatorii români nu mai au posibilitatea să păstreze un angajat care este plătit cu valoarea salariului minim pe economie pe o perioadă mai mare de doi ani.
Decizia a fost luată de Guvernul României printr-o ordonanță de urgență din 28 decembrie care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
Citeste si: Cum va arăta piața muncii în 2022: Multe companii constată că salariații lor au dificultăți emoționale
Salariul minim pentru 24 de luni se calculează de la 1 ianuarie 2022
Astfel, companiile din România nu vor mai putea să își țină angajații pe salariul minim pe termen nedeterminat.
„Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024” , a fost declarația făcută de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Managerii estimează o creștere accentuată în construcții, până în februarie 2022
Ce se întâmplă cu salariații care au avut și până la 1 ianuarie 2022 un salariu minim
Noua lege îi are în vedere inclusiv pe angajații care au avut contracte nedeterminate pe salariul minim. Cei aflați într-o astfel de situație vor primi un venit mai mare decât valoarea acestuia la doi ani de la 1 ianuarie 2022.
„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a mai spus Adrian Câciu.
Citeste si: Cât câștigă lunar un parlamentar? George Simion și-a dezvăluit salariul
Cum a fost stabilit noul salariu minim pe economie din 2022
Ministerul Muncii a precizat că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care lua în considerare rata inflației de 5% prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză,- 2,1% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020.
Aproximativ 1,6 milioane de persoane sunt angajate în prezent cu salariul minim, preponderent în mediul privat. Numărul angajaților din sectorul public care primesc salariul minim este de circa 70.000.