Close sidebar
Close sidebar

Salariul unui programator poate ajunge si la 4.000 de euro, insa domeniul IT se confrunta cu o criza a fortei de munca

Desi piata IT ofera unele dintre cele mai mari salarii, companiile se confrunta cu o criza in ceea ce priveste recrutarea.

,


DISTRIBUIE
acest articol

„Este o peri­oada crunta pentru recru­tarea in IT. Se prefigureaza o criza a fortei de munca, daca ne uitam la ultimele 3-4 luni. Am vorbit cu clienti mari si lunile mai-iulie au fost cele mai grele pentru recrutare comparativ cu anii trecuti“, a declarat Razvan Rada, general manager în cadrul firmei de recrutare HeadHunting IT, pentru zf.ro.

Salariile din domeniul IT variaza intre 2.000-4.000 de euro net pe luna. Un programator bun poate ajunge usor sa castige si 3.000 de euro lunar.

Chiar si asa, domeniul IT se confrunta cu lipsa de personal. Razvan Rada sustine ca e nevoie de solutii rapid, avand in vedere ca numarul absolventilor nu va putea creste repede, pe termen lung. Una dintre solutiile temporare este ca angajatii din IT care nu au studii de specialitate sa nu mai plateasca impozit.

„Este o criza majora mai ales in Bu­curesti. In Capitala sunt 2.100 de absol­venti pe zona IT, in Cluj 1.700. Dar cele doua piete nu sunt comparabile. In Bucu­resti sunt 45-50.000 de angajati, mii de firme, iar in Cluj sunt 10.000 de angajati. Si la Cluj de­vin lucrurile mai di­ficile, dar nu se com­para cu Bucu­res­ti“, a adugat acesta.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Aceasta problema s-ar putea rezolva daca companiile ar angaja si absolventi de liceu, cu studii medii si cursuri de formare.

„In lume, ponderea majoritara la specialistii IT o au cei care s-au autoformat. In Romania avem cei mai multi specialisti IT certificati pe cap de locuitor. Dar in IT certificarile chiar conteaza, nu ca in alte domenii. In IT o hartie poate face diferenta “, mai spune acesta.

O alta solutie, spune managerul, ar fi atragerea in tara a pro­gra­matorilor plecati in strainatate, avand in vedere ca nivelul sa­larial din Cluj si Bucuresti le-ar asigura con­ditii de viata foarte bune.

Totodata, acestia ar putea beneficia de servicii medicale private si de locuinte. Desi ar avea numeroase beneficii in tara, IT-istii romani rareori se intorc in tara.

"Cand vom da impresia ca suntem o so­cie­tate relaxata, ca nu mai avem schimbari po­litice si tot felul de batalii, atunci vom atrage si forta de munca din strainatate. For­ta de munca care lucreaza in industrii crea­tive in strainatate cauta orase mai relaxate. Nu cred ca cineva de la Londra s-ar muta la Iasi, de exemplu, unde cul­tura este mai tra­di­tionala, dar o varianta bu­na ar fi Bu­curesti sau Cluj, orase mai rela­xa­te“, mai spune Razvan Rada.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI