Salata Kale  a fost descoperită destul de târziu și a început să fie cultivată constant abia în anii 1980, deși în zonele mediteraneene era cunoscută înainte de secolul 19.

Varza Kale mai este cunoscută şi sub denumirea de borecole sau varza ţăranului. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenţei sale la îngheţ şi datorită faptului că aceste culturi pot fi recoltate târziu, la final de an.



Numele său provine din cuvântul „kāle” de origine daneză, suedeză şi norvegiană, din cuvântul de origine germană „Khal” şi din cuvântul de origine scoţiană-galeză „càl” sau „kall”. Culorile frunzelor de varză Kale alternează între verde luminos şi întunecat, până la verde violet sau verde maro. Precum broccoli, conopida sau salata verde, varza Kale este descendenta verzei sălbatice.

Salata Kale
Salata Kale

Salata Kale are un gust dulce, puţin înţepător

Varza Kale are o aromă dulce şi uşor înţepătoare, cu o savoare astringentă datorită conţinutului mare de fier. Diferitele tipuri de varză Kale au şi gusturi diverse: Kale roşie este indicată pentru salate, pentru un gust fin, Kale creaţă are un gust înţepător, pe când Kale palmier are un gust dulceag. Frunzele mai mici de Kale sunt, în general, mai fine şi mai dulci decât cele de dimensiuni mari.

Citeste si: Langoşi reţetă: Aşa se fac cele mai delicioase gogoşi umplute cu brânză

Salata Kale.  Specialiștii îi laudă beneficiile pentru sănătate și mulți dintre ei o includ pe lista alimentelor esențiale, cu un conținut nutrițional extrem de important. Practic, kale este un aliment minune, care consumat cu regularitate are efecte benefice vizibile, atât în prevenția cât și în tratarea unor afecțiuni.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Salata Kale
Salata Kale

Salata Kale. Calorii şi vitamine

Principalul avantaj al verzei kale este că are puține calorii. Dacă îți prepari o salată mică, de 100 grame, la care adaugi puțin suc de lămâie, aceasta are sub 50 de calorii. Așadar, este o garnitură sau o gustare perfectă, fie că ții dietă sau nu și nu ai restricții la cantitate. Atenție însă cu ce o combini și ce sosuri prepari.

Citeste si: Ciulama cu pui şi ciuperci: Secretul care o face extrem de cremoasă

Salata Kale are nu mai puțin de 45 de tipuri diferite de antioxidanți, printre cei mai importanți fiind flavonoizii și carotenoizii. Conține de asemenea acizi grași Omega 3, vitamina K, vitaminele A, E și C, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru și zinc.

Salata Kale. Absorbţia calciului

Salata Kale.  Datorită acestei combinații, procesele chimice care apar după consumul de kale pot stopa pe termen scurt absorbția calciului în intestine. De aceea, se recomandă să nu mâncați lactate sau alte alimente bogate în calciu la aceeași masă cu varza kale, fiindcă nu vă veți putea bucura de aportul acestui mineral, scrie  doc.ro.

Salata Kale
Salata Kale

Beneficii pentru sănătate

Datorită antioxidanților din compoziție, kale are un puternic efect de detoxifiere. Este o sursă excelentă de vitamine, minerale și de substanțe active care ajută la eliminarea toxinelor și favorizează absorbția nutrienților. Susține sistemul imunitar și poate preveni cancerul, dacă face parte dintr-o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, cu mult sport și hidratare suficientă.

Combaterea infecţiilor

Salata Kale ne poate ajuta să combatem infecțiile, să ne revenim mai rapid în perioadele de convalescență, să ne menținem tineri și plini de energie. Neutralizează radicalii liberi și protejează pielea de poluare și toxine, curăță tenul și previne apariția ridurilor.

Citeste si: Arunci codiţele de la căpşuni? Nu mai face asta! Motivul te va uimi

Salata Kale
Salata Kale

Kale are beneficii și pentru sistemul digestiv și cel cardiovascular. Este bogată în fibre și reglează tranzitul intestinal, iar datorită conținutului de antioxidanți susține detoxifierea ficatului, rinichilor și colonului. Scade colesterolul rău din sânge, iar vitamina K reglează procesele de coagulare a sângelui. Persoanele care urmează tratamente anticoagulante trebuie să evite alimentele bogate în vitamina K, substanță care favorizează coagularea și prin urmare poate neutraliza efectele medicamentelor.

Salata Kale. Cum se prepară

Kale se recomandă a fi mâncat în special crud, fiindcă astfel se păstrează absolut toate beneficiile. Puteți prepara o salată simplă, cu kale, lâmăie și puțin ulei de măsline, sau să adăugați și alte legume, ca morcov proaspăt ras, roșii sau ciuperci.

Salata Kale este deliciosă și gătită la abur, consistența sa fiind asemănătoare cu a spanacului. Pentru aromă adăugați o linguriță de unt și un cățel de usturoi tocat mărunt.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Salata Kale
Salata Kale

Citeste si: Salata de roșii. Ingredientul secret care o face cu adevărat savuroasă

Salata Kale.  Dacă vă tentează varza kale ca gustare, puneți câteva frunze într-o tavă, stropiți cu foarte puțin ulei de măsline, presărați puțină sare și adăugați totul la cuptor timp de 10 minute, la temperatură mare. Salata Kale se va usca, transformându-se în chipsuri delicioase și sănătoase.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si