Close sidebar
Close sidebar

Sarbatoare mare astazi! Traditii si obiceiuri de Sfintii Petru si Pavel. Ce nu au voie femeile sa faca sub nicio forma in aceasta zi

Crestinii sarbatoresc astazi Sfintii Petru si Pavel. Denumita popular SanPetru de Vara, aceasta zi aduce cu sine o serie de obiceiuri, traditii si superstitii.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii Petru si Pavel

Potrivit datinilor romanesti, Sfantul Petru guverneaza peste ploaie si caldura, poseda puterea de a arunca grindina peste pamant. Se spune ca atunci cand tunetele se aud cumva inabusit, Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina.

In ziua Sfintilor Petru si Pavel, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor adormiti, de aceea sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de Mosii de SanPetru. Femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta. In aceasta zi, nu este ingaduit ca femeile sa manance mere. Dupa sarbatoare, femeile tinere pot manca, insa cele varsnice sunt nevoite sa mai astepte pana la Sfantul Ilie.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de SANPETRU si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care, pana in aceasta zi, umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul. Legenda spune ca cei doi sfinti sunt ocrotitorii detinutilor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI