Sărbătoare mare vineri. Un sfânt al cărui nume îl poartă mii de români apare în calendar
Sărbătoare mare vineri. În fiecare an, pe data de 18 octombrie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca.
Sărbătoare mare vineri. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este unul dintre 70 de Apostoli. El l-a întâlnit pe Hristos în timpul vieţii sale pământeşti, în Teba Boetiei, acolo unde avea grijă de oamenii bolnavi. De asemenea, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cunoscut datorită darului său de a scrie, el realizând o Evanghelie.
Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a fost şi cel care a pictat primele icoane cu Maica Domnului care îl ţine în braţe pe pruncul Iisus.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sărbătoare mare vineri. Tot Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a fost şi cel care a pictat prima icoană cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, fiind considerat patronul iconografiei.
Conform doxologia.ro, el este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Citeste si: Sfânta Parascheva. Sărbătoare mare! Ce să nu faci în această zi
Sărbătoare mare vineri. O parte dintre icoanele Sfântului au fost duse de cei doisprezece apostoli pe meleagurile unde şi-au săvârşit apostolatele.
Citeste si: Sărbătoare 11 octombrie 2019. Ce sfânt apare în calendar. Mulți români îi poartă numele
Sărbătoare mare vineri. Apoi, peste ani, au fost găsite în mod miraculos. De pildă, în timpul rugăciunii sale, Sfintei Eufrosina i s-a arătat Maica Sfântă, care i-a indicat unde se afla una dintre icoane: „Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Ea o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe. Se spune că însăşi Maica Domnului a cerut sfântului ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.