Sarmale de post: Rețeta care te va face să uiți de carne
Sarmale de post rețetă. Sarmalele de post sunt delicioase și ușor de preparat. Vă prezentăm o rețetă simplă pe care trebuie neapărat să o încercați!
Sarmale de post rețetă. Când nu știți ce să mai faceți de mâncare în timpul postului, sarmalele reprezintă cea mai bună soluție.
Alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile. Restul de varza il taiem fideluta. Daca varza este prea sarata, se poate lasa dinainte la desarat.
Intr-o cratita, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt. Cand aceasta devine translucida, punem si morcovul ras.
Sarmale de post rețetă. Calim putin impreuna, apoi adaugam orezul si o cana cu apa. Lasam sa fiarba pana absoarbe apa, cat sa infloreasca putin.
Condimentam cu piper, sare, cimbru, punem si putin marar tocat marunt si lasam sa se racoreasca, scrie bucataras.ro
Dupa ce orezul s-a racit, se impaturesc sarmalele.
Ungem o oala de lut (daca este nesmaltuita, tineti-o-n apa cel putin 30 minute) cu ulei, punem un strat de varza tocata, presaram cimbru si boia, apoi punem o parte din sarmale.
Sarmale de post rețetă. Urmeaza iar un strat de varza, cimbru, boia, foile de varza, sarmale si ultimul, restul de varza.
Turnam apa cat sa le acopere putin, punem capac si dam la cuptor, la foc moale (170 grade). Acesta nu trebuie preincalzit, ci rece, pentru a nu crapa lutul.
Dupa vreo 2-3 ore, timp in care mai verificam din cand in cand, (dureaza, dar gustul va fi pe masura asteptarii), se adauga pasta de tomate diluata cu putina apa si dam iar la cuptor cel putin vreo ora.
Cand sunt aproape gata, se lasa vasul fara capac pentru a se rumeni frumos varza de deasupra.
În literatura de specialitate există multe studii care atestă faptul că o dietă fără carne oferă multe beneficii pentru sănătate. Descoperă ce se întâmplă în corp dacă nu mai consumi carne!
Argumentul că produsele din carne sunt necesare pentru o sănătate bună este un mit care continuă să persiste în conștiința populară, dar percepția publică începe să se schimbe, iar noi studii relevă faptul că strămoșii noștri nu aveau o dietă bazată exclusiv sau predominant pe carne.
Potrivit Harvard Medical School, „studiile confirmă beneficiile unei diete fără carne asupra sănătății. În prezent, o dietă bazată pe plante și legume aduce un aport nutrițional suficient dar reduce și apariția unor boli cronice.”
Chiar și American Dietetic Association a întărit acest aspect, concluzionând că „dietele care exlud carnea, cum sunt cele vegetariene și vegane, dacă sunt corect întocmite, aduc beneficii organismului, au un aport nutrițional adecvat și pot constitui un sprijin în prevenirea și tratamentul anumitor boli.”
Printre aceste boli se numără și diabetul, cancerul și bolile de inimă.Iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în calcul renunțarea la consumul de carne:
În S.U.A, cel puțin 40% din populație este pre-diabetică. Mai multe studii au reliefat faptul că produsele din carnea roșie, și proteina animală în general, măresc riscul apariției diabetului de tip 2.
În cazul populației omnivore, acest risc este de două ori mare decât în cazul populației vegane. Un alt studiu a arătat faptul că un consum de carne roșie mai des de o dată pe săptămână crește riscul de diabet cu 74%.
Sarmale de post rețetă. Un alt studiu a ajuns la concluzia că mărind consumul de carne roșie cu doar o jumătate de porție pe zi, sporește cu peste 50% șansele de a dezvolta diabet într-o perioadă de 4 ani.
O dietă săracă în proteine este dăunătoare pentru organism dar și consumul ridicat de proteine vine la pachet cu anumite riscuri. În Statele Unite ale Americii, un omnivor înmagazinează cu 50% mai multe proteine decât are nevoie, iar cea mai mare parte a acelor proteine sunt de origine animală.
Excesul de proteine este transformat în grăsime, ceea ce duce la creșterea în greutate, boli cardiovasculare, diabet, inflamații interne și cancer.
Foarte mulți oameni consumă în mod regulat hrană procesată, în ciuda faptului că aceasta este una dintre principalele cauze ale apariției cancerului.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Consumul de carne în special contribuie la creșterea nivelului inflamațiilor din organism, lucru care poate avea consecințe pe termen scurt sau pe termen lung asupra sănătății tale.
Sarmale de post rețetă. Inflamația cronică este una dintre cauzele apariției aterosclerozei, atacurilor de cord, infarcturilor, diabetului și a bolilor autoimune.
O dietă bazată pe alimente vegetale are prin natura ei un efect anti-inflamator. Mai multe studii au arătat o scădere semnificativă a CRP-ului (indicele inflamațiilor din organism) în rândul persoanelor care au o dietă bazată pe plante și legume, scrie eva.ro.
Sarmale de post rețetă. Unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă este reprezentat de un nivel ridicat al colesterolului. Grăsimile saturate, care se găsesc cu precădere în carne, brânzeturi și în alte produse de natură animală, contribuie covârșitor la creșterea nivelului colesterolului.
Atunci când oamenii trec la o dietă bazată pe legume și fructe, nivelul colesterolului scade semnificativ. Studiile au arătat ca o dietă vegană are aceleași rezultate ca și medicamentația recomandată pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Sarmale de post rețetă. Dar, dacă o substanță naturală, cu potențial benefic, nu poate fi patentă pentru a a aduce venituri, atunci ea nu prezintă interes.
Intestinele sunt, poate, cea mai importantă parte a organismului, din moment ce aici se desfășoară procesele în urma cărora organismul își primește „combustibilul” necesar funcționării. Un tranzit intestinal bolnav, conduce la un organism bolnav și la apariția multor probleme de sănătate.
Sarmale de post rețetă. Datorită florei intestinale, adică miliardele de microorganisme prezente în tractul intestinal, corpul nostru beneficiază de nutrienții care ne mențin sănătoși, ne protejează de cancer, contribuie la activarea și dezactivarea genelor.
De asemenea, au un rol important în prevenirea bolilor de ficat și ale aparatului digestiv și chiar și a diabetului și a bolilor auto-imune.
Valter Longo, Profesor de Gerontologie și Științe Biologice în cadrul USC, a descoperit că, prin intermediul postului (dacă acesta este ținut corect), organismul produce mai puțin hormoni de creștere (1GF1) și, în felul acesta stimulează celule să se auto-repare în loc să se dividă.
Sarmale de post rețetă. Studiile sale au arătat că postul regenerează celulele stem, ucide celulele canceroase și prelungește viața.
Nu cu mult timp în urmă, oamenii de știință au constatat că factorii de mediu pot activa sau dezactiva genele organismului uman.
Sarmale de post rețetă. Studiile au arătat că, o dietă bazată pe legume și fructe, reduce activitatea genelor responsabile pentru declanșarea cancerului de prostată.
Avantajele renunțării la carne sunt multe, însă acum se pune întrebarea dacp poate fi regimul vegetarian periculos? Răspunsul este DA! Iată de ce!
Potrivit nutriţionistului Magdalena Moroşanu, “ce ar putea fi mai puţin benefic la alimentaţia vegetariană ar fi o trecere bruscă la acest stil de viaţă. Pentru că organismul uman este dotat şi obişnuit cu o alimentaţie de origine animală şi vegetală. În momentul în care îi dau organismului numai vegetale, atunci poate exista o deviere a metabolismului spre o latură nefavorabilă organismului. Nu îi mai dau proteina de cea mai bună calitate şi, până când organismul se adaptează, se poate trece prin stări grave”.
Sarmale de post rețetă. Totul se porneşte de la o anchetă alimentară. Un nutriţionist bine specializat trebuie să analizeze alimentaţia anterioară şi să recomande apoi o reorganizare a regimului. Mai sunt situaţii când cei care practică acest regim nu sunt atenţi la ce consumă şi se limitează doar la produsele modificate prin prelucrare, cum ar fi – făina albă şi derivatele ei, cartofii, margarina, zahărul rafinat, dulciurile, unele mezeluri din soia.
Sarmale de post rețetă. Conform specialiştilor, “o astfel de dietă poate duce la adevărate dezechilibre şi poate produce probleme de metabolism, imunitate sau de digestie. Lipsa de fibră alimentară duce la constipaţie şi favorizează apariţia tumorilor”.
Pe scurt, un regism vegetarian echilibrat, are următoarele riscuri şi beneficii: Scăderea riscului de diabet tip 2 şi obezitate Scăderea apariţiei mortalităţii prin cardiopatie ischemică Scăderea riscului pentru diverse cancere
Creşterea riscului de osteoporoză, prin deficitul de calciu şi vitamina D Creşterea riscului de hipotiroie, prin deficitul de iod Acest regim nu se recomandă însă femeilor însărcinate sau copiilor.
Specialiştii avertizează mămicile că o alimentaţie vegetariană poate produse deficienţe la făt, din cauza faptului că nu este hrănit şi cu proteina de bună calitate.
Sarmale de post rețetă. Iar în cazul celor mici, medicii nu recomandă acest regim pentru că afectează dezvoltarea armonioasă a copiilor. Iar unii medicii nutriţionişti nu recomandă deloc acest regim vegetarian românilor. “De la daci şi până acum, românul a mâncat de toate.
Aparatul lui genetic este programat să transmită în fiecare celulă care se înmulţeşte un anumit tip de proteină care este adaptată la alimentaţia de orice fel.
Sarmale de post rețetă. Când trece brusc la alimentaţia vegetariană, aparatul genetic va determina modificări genetice în dezvoltarea celulor noi şi pot apărea deficienţe de adaptare la noua alimentaţie. Noi le spunem «modificări epigenetice».
Adică cele aduse de noi, altele faţă de ce am primit din codul de la părinţi. Eu nu le recomand“, a încheiat Magdalena Moroşanu.
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, benefică organismului. Ea joacă un rol important în procesul de poducere a celulelor roșii și ajută și la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.
Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele animale, cum ar fi carnea, peștele, ouălele și lactatele.
Sarmale de post rețetă. Din păcate, deficitul de vitamina B12 este foarte răspândit, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă. Acest lucru se întâmplă fie din cauza faptului că nu consumi suficiente alimente bogate în B12, fie din cauză că organismul tau nu o asimilează cum trebuie.
Oamenii care sunt predispuși la această condiție sunt persoanele în vârstă, oamenii care au suferit operații în care le-a fost înlăturată acea parte din intestin care absoarbe vitamina B12, diabeticii și persoanele care țin diete vegetariane foarte stricte.
Din păcate, simptomele lipsei de vitamina B12 pot apărea abia după foarte mult timp și, din acest motiv, diagnosticarea este dificilă. Uite care sunt simptomele care ar putea să te conducă la concluzia că ai deficiență de B12.
Oamenii care au lipsă de B12 sunt adesea palizi sau au tenul ușor îngălbenit.
Acest lucru se întâmplă în momentul în care lipsa vitaminei B12 afectează în mod negativ producția de celule roșii.
Sarmale de post rețetă. Vitamina B12 joacă un rol foarte important în producerea ADN-uui care este necesar pentru generarea de celule roșii. Fără ea, procesul de construire a celulelor este incomplet, iar acestea nu se pot divide.
Acest fenomen cauzează un anumit tip de anemie, numită anemie megaloblastică, și este caracterizat prin producția foarte scăzută de celule roșii în măduva osoasă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe scurt, unul dintre principalele simptome ale lipsei de vitamina B12 este paloarea.
Slăbiciunea și oboseala sunt simptomele comune ale deficienței de B12.
Ele apar din cauză că organismul nu are suficientă vitamina B12 pentru a produce celulele roșii, care transportă oxigenul prin corp.
Sarmale de post rețetă. Pentru oamenii mai avansați în vârstă, acesta este unul dinfactorii care generează un anumit tip de anemie autoimună.
Sintetizând, dacă suferi de lipsă de vitamina B12, corpul tău nu va putea produce suficiente celule roșii care să trasporte eficient oxigenul în corp, iar acest lucru te va face să te simți mereu obosit și foarte slăbit.
Un simptom mai serios al lipsei îndelungate de B12 este reprezentat de leziunile nervilor.
Sarmale de post rețetă. Acest simptom poate apărea cu timpul, de vreme ce B12 contribuie la procesul metabolic de producere a unei substanțe gase, numită mielină.
Mielina se înconjoară de nervi, ca o formă de protecție și izolare.
Fără vitamina B12, mielina e produsă diferit, iar sitemul nervos nu este capabil să funcționeze eficient.
Această vitamină joacă un rol foarte important în procesul de producere a mielinei, care ajută la izolarea nervilor și este crucială pentru funcționarea sistemului nervos. Așadar, o simptomatologie comună este prezența unor senzații de întepături și furnicături.
Sarmale de post rețetă. Dacă nu este tratată, daunele sistemului nervos cauzate de lipsa de B12 pot afecta modul în care te miști și mergi. Se poate chiar să îți afecteze balansul și coordonarea, destabilizându-te.
Simptomul este mai adesea întâlnit la bătrâni, în cazul nediagnosticării la timp a lipsei de B12, înă nu este o regulă. Simptomul poate fi, de asemenea, prezent la tinerii care suferă de o deficință foare severă de vitamina B12.
Glosita este un termen folosit pentru a descrie inflamația limbii.
Sarmale de post rețetă. Dacă suferi de această condiție, culoarea și forma limbii tale se schimbă, devenind mai roși și foare umflată. Este un simptom foarte dureros. Și nu numai că este foarte dureroasă, dar glosita poate afecta și modul în care mănânci sau vorbești.
În plus, persoanele care suferă de lipsă de B12 pot experimenta și alte simptome la nivelul cavității bucale, cum ar fi ulcerele, senzații de întepături și mâncărimi la nivelul limbii sau senzații de usturime în gură.
Un alt simptom al deficienței de B12 este vederea încețoșată și tulburată. Acest simptom poate apărea când netratarea lipsei de B12 afectează sistemul nervos, păgubind un nerv optic care are legătură cu vederea.
Sarmale de post rețetă. Deși este alarmantă, tulburarea de vedere poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate în B12.
Totuși, tulburarea de vedere este un simptom mai rar întâlnit în cazul lipsei de B12.
Oamenii cu deficiență de B12 se plâng că au schimbări de dispoziție.
De fapt, nivelul scăzut de B12 a fost asociat cu afecțiuni ale creierului și a stării de dispoziție, care poate cauza depresia și demnța.
Dacă aveți lipsă de B12, puteți recurge la suplimente pentru a vă îmbunătăți starea de spirit. În orice caz, aceste suplimente nu țin loc de tratamentele medicale în cazul depresiei sau demenței.
Sarmale de post rețetă. Un simptom foarte rar, dar totuși întâlnit, este temperatura ridicată. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12, conform elle.ro.
În orice caz, trebuie să reținem că febra este mai adesea asociată cu alte tipuri de boli, nu cu deficiența de B12.
Sarmale de post rețetă. În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate maifesta în diverse moduri, făgând procesul de diagnosticare să fie anevoios. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discuți cu un medic.
Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.