Întrebări și răspunsuri război Rusia și Ucraina. Războiul dintre Rusia și Ucraina a generat panică în rândul oamenilor. Sunt aproape patru săptămâni de când Rusia a atacat Ucraina, timp în care, potrivit anliștilor militari, Rusia nu a făcut progrese majore. Trupele rusești au atacat locuințe și clădiri ale unor instituții din Ucraina și au rănit sau chiar omorât oameni și copii. 

război rusia ucraina

6 întrebări și răspunsuri despre războiul ruso-ucrainean.

[Sursa foto: istockphoto.com]

Știrile Kanal D a pregătit pentru tine 6 întrebări și răspunsuri despre războiul dintre Rusia și Ucraina

Iată cele mai întâlnite 6 întrebări și răspunsuri despre războiul dintre Rusia și Ucraina. 

1. Când a început războiul dintre Rusia și Ucraina?

În anul 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea, când a încălcat cel puțin 12 tratate internaționale și bilaterale. Rusia ar putea desfășura un război de tip hibrid, prin atacuri cibernetice, dezinformare, șantaj economic și energetic. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina poate reprezenta o primă fază a războiului.

Citeste si: Un rus s-a predat cu tot cu tanc și a negociat prin SMS cu armata ucraineană

2. De ce ne îngrijorăm dacă Ucraina nu face parte nici din Uniunea Europeană, nici din NATO?

Într-adevăr, Ucraina nu este nici membră NATO, nici membră UE, dar i se aplică sancțiuni pentru opțiunea pro-UE, adică cea prin care dorește să intre în Uniunea Europeană. Pentru Vladimir Putin o amenințare ar fi reprezentată de o Ucraină democratică. 

3. De ce NATO nu poate da garanții privind neincluderea Ucrainei? 

În Actul Fondator al NATO este specificat faptul că Alianța este pregătită să primească orice stat care dorește să adere și care îndeplinește anumite condiții.

În cazul în care NATO ar spune că nu poate primi un stat sau altul ar însemna încălcarea propriului document fondator și ar exista decredibilizare. Cel mai important pentru o alianță este credibilitatea în fața descurajării.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

război rusia ucraina

De ce a atacat Rusia Ucraina?

[Sursa foto: istockphoto.com]

4. De ce nu primește Vladimir Putin ceea ce dorește?

Un prim răspuns ar fi că dacă acest lucru s-ar întâmpla ar reprezenta un pas spre un război și mai mare. S-ar întâmpla un eveniment asemănător cu Acordul de la Munchen din 1938 când Franța și Marea Britanie au acceptat să-i cedeze Germaniei naziste Regiunea Sudetă, peste capul Cehoslovaciei, care nu a fost invitată la conferință. Credeau că astfel, Hitler va fi mulțumit și pacea în Europa va fi salvată, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Citeste si: Kremlinul nu pregătește atacuri cibernetice: „Rusia nu se angajează în banditism la nivel de stat"

5. Va ataca Rusia România?

În contextul în care nu se vede un final pre curând în războiul dintre Rusia și Ucraina, NATO se pregătește în cazul în care statele membre, inclusiv România, ar putea fi atacate.

NATO ia în considerare toate posibilitățile, dar până în acest moment, nu există un plan exact potrivit căruia Rusia ar ataca România. 

6. Cum s-ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina? Scenariile care pot duce la finalul conflictului

Într-o analiză realizată de cei de la BBC există cinci scenarii posibile care ar putea conduce spre sfârșitul conflictului ruso-ucrainean: război scurt, război de lungă durată,  conflict european deschis, soluţie diplomatică sau înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere.

De ce Rusia a invadat Ucraina?

Conflictul dintre Rusia și Ucraina este unul care durează din cele mai vechi timpuri, dar de fapt, Rusia nu acceptă ca Ucraina să fie un stat independent și dorește să fie iar sub coordonarea Rusiei. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus la începutul invaziei că scopul Rusiei nu este de cel de ocupare a Ucrainei, ci de „demilitarizare și denazificare”. 

Citeste si: Cum ne afectează sănătatea mentală războiul dintre Rusia și Ucraina? Răspunsul medicilor

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

„Oamenii din republicile din Donbas au cerut Rusiei ajutor. În acest sens, am decis derularea unei operațiuni militare speciale. Scopul ei este de a proteja oamenii care au fost ținta abuzurilor, genocidului din partea regimului de la Kiev timp de opt ani, și în acest scop vom face eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, dar și aducerea în fața justiției a celor care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv cetățeni si Rusiei”, a fost discursul lui Vladimir Putin înainte de a anunța începerea războiului.

război rusia ucraina

De ce NATO nu poate interveni în războiul dintre Rusia și Ucraina?

[Sursa foto: istockphoto.com]

De ce statele NATO nu trimit trupe în Ucraina pentru a lupta contra armatei rusești?

Ucraina nu face parte din NATO, dar cu toate acestea este „țară parteneră” din anul 2008, atunci când a solicitat un plan de aderare. Ucraina ar putea avea șansa de a se alătura în viitor alianței.

În tot acest timp, Rusia solicită asigurări din partea puterilor occidentale că Ucraina nu va adera la NATO.

Citeste si: Rusia a oprit negocierile de pace cu Japonia. Răspunsul ferm al Guvernului de la Tokyo: Este nejustificat și inacceptabil

Liderii din Uniunea Europeană și depun eforturi diplomatice pentru a calma Moscovei cu Ucraina, dar una dintre cerințele geopolitice ale Rusiei, referitoare la extinderea NATO în fostele state ce au aparținut Uniunii Sovietice sunt considerate ca „inacceptabile”.

De ce alte țări din lume nu susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei?

Rezoluția ONU în ceea ce privește situația din Ucraina a fost prezentată mai multor țări. Printre cele care au fost împotrivă se numără: Federația Rusă, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea. Nici măcar țările cu care Rusia avea relații bune nu au votat împotrivă: China, India, Serbia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan sau Tajikistan.

De ce Rusia nu a prezentat pretențiile pe care le are față de Ucraina în cadrul ONU?

Reprezentanții de la Kremlin susțin că drepturile rușilor din Ucraina au fost încălcate. Cu toate acestea, etnicii ruși din Ucraina au avut drepturi egale cu ucrainenii, au putut avea funcții înalte și au putut ocupa funcții de conducere.

Citeste si: Presa rusă, greșeală de proporții în fața lui Vladimir Putin. Cel mai mare secret al liderului de la Kremlin a fost dezvăluit în unul dintre cele mai mari tabloide rusești

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si