Monarhi cea mai lungă domnie. Cu toate că se spune că nu este ușor să porți o coroană, de-a lungul timpului au existat monarhi care au făcut acest lucru decenii la rând. Află care au fost cei mai longevivi monarhi de la conducerea unor țări!

Monarhi cu cea mai lungă domnie

Monarhia este un sistem politic în care puterea este simbolizată de o singură persoană numită monarh (reprezentat de rege, împărat, principe, duce).

În perioada antică și medievală a fost o formă obișnuită de guvernământ.

Un stat monarhic poate fi de mai multe tipuri: constituțional, absolut sau electiv.

Citeste si: Regina, nouă apariție în celebrul balcon

În prezent, 44 de țări din întreaga lume au ca șef de stat un monarh, iar 16 din Commonwealth o recunosc pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit drept șef al statului lor.

Iată care au fost cei mai longevivi monarhi din toate timpurile. Recent, Marea Britanie a sărbătorit Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, unul dintre conducătorii cu cea mai lungă domnie din țară. Este unul dintre monarhii pe care mulți dintre britanici l-au cunoscut încă de când s-au născut. Este monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit. 

Elisabeta a II-a

A preluat tronul pe 6 februarie 1952 și a ajuns la 70 de ani de domnie. Când a depășit-o pe străbunica sa, regina Victoria, în calitate de monarh cu cea mai lungă domnie a Marii Britanii, în septembrie 2015, nu a aspirat niciodată să o întreacă la acest capitol a spus că: „Inevitabil, o viaţă lungă poate întrece multe repere, iar a mea nu face excepţie”.

Monarhi cea mai lungă domnie

Regina Elisabeta a II-a.

Regina Victoria

S-a născut ca prințesa Alexandrina Victoria de Kent și a fost a cincea în ceea ce privește ordinea succesiunii la tronul britanic. A devenit regină după moartea tatălui, bunicului, unchilor și verilor săi. Avea 18 ani când a urcat pentru prima dată pe tronul Marii Britanii, în anul 1837. A domnit aproape 64 de ani. A fost victima mai multor încercări de asasinat și a făcut din rochia albă de mireasă o necesitate, dând numele epocii victoriene. Domnia sa a luat sfârșit în anul 1901, odată cu moartea sa. Rămâne al doilea monarh din Regatul Unit cu cea mai lungă domnie.

Monarhi cea mai lungă domnie

Regina Victoria.

Sobhuza al II-lea

Regele Regatului Eswatini (fost Regat al Swazilandului)din Africa de Sud a murit misterios, în anul 1899, când avea doar 23 de ani. Se numea Ngwane V şi a fost succedat de fiul său de 4 luni, căruia i s-a pus numele de Sobhuza al II-lea. 

Citeste si: Câte proprietăți are Prințul Charles în România?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

El a condus țara pe tot parcursul vieții sale, până în anul 1982. Într-o perioadă din domnia pe care a avut-o, statutul fostului Regat al Swazilandului a fost de protectorat britanic. Astfel, Sobhuza al II-lea era privat de drepturile sale de şef suprem, își pierdea autoritatea sa autonomă. Svazii îl considerau în continuare rege şi bastion al tradiţiei, protecţia lor principală împotriva stăpânirii coloniale. 

Monarhi cea mai lungă domnie

Sobhuza al II-lea.

Ludovic al XIV-lea 

Ludovic al XIV-lea s-a născut s-a născut în anul 1638, ca fiu al regelui francez Ludovic al XIII-lea şi al Annei de Austria. A urcat pe tron de la o vârstă fragedă, având la acea vreme doar 4 ani. Cel care avea să devină cunoscut în lume drept Regele Soare a fugit din Paris în timpul războiului civil sau Fronda, a transformat Versailles într-un palat şi a susţinut artele.

Citeste si: Regina, apariție surpriză la metrou

În 1715, după 72 de ani de domnie se stinge din viață iar pe tronul Franței urcă strănepotul său Ludovic al XV-lea. 

monarhi cea mai lungă domnie

Ludovic al XIV-lea.

Bhumibol Adulyadej

Regele Bhumibol a fost al nouălea din dinastia Chakkri a Thailandei în anul 1946 după moartea fratelui său, Ananda Mahidol. 

Citeste si: 70 De ani de domnie pentru regină

Cu toate acestea, el nu a fost încoronat în mod formal până în anul 1950. Publicația The New York Times susține că „thailandezii au ajuns să vadă în acest rege budist un om dedicat în întregime bunăstării lor şi o întrupare a stabilităţii într-o ţară în care conducerea politică a suferit decenii de lovituri de stat militare”.

Acesta a stat pe tronul țării până în anul 2016, când avea vârsta de 88 de ani. A fost cel mai longeviv monarh din Thilanda.

monarhi cea mai lungă domnie

Bhumibol Adulyadej.

Franz Joseph I

Franz Joseph s-a născut în anul 1830 și a devenit împărat al Imperiului Austriei pe data de 2 decembrie 1848, la vârsta de 18 ani. Câțiva ani mai târziu un croitor a încercat să îl asasineze și l-a înjunghiat în zona gâtului.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

monarhi cea mai lungă domnie

Franz Joseph I.

O femeie care a observat intenția croitorului, l-a strigat pe împărat, acesta s-a întors, iar atacatorul a ratat lovitura.

Franz Joseph I și-a continuat domnia pe tronul Imperiului Austriei până la moartea sa în anul 1916.

Citeste si: Regina Elizabeta a II a sărbătorește 96 de ani

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si