Close sidebar
Close sidebar

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe. Elevii care absentează nemotivat de la școală vor avea nota la purtare scăzută, potrivit noului statut al elevului care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Madalina Grigore,

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

[Sursa foto: Colaj Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe. Printr-un ordin al Ministerului Educației statutul elevului a fost modificat. S-a stabilit ca elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale să aibă calificativul, respectiv nota scăzută la purtare la 20 de absențe nejustificate.

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

[Sursa foto: Pexels.com]

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe. Ce prevede statutul elevilor?

Nota la purtare poate fi scăzută și pentru absențele nejustificate ale elevilor. La fiecare 20 de absențe acumulate, calificativul sau nota la purtare a elevilor din clasele primare, gimnaziale sau liceale va fi scăzut.

„Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 de absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”, potrivit documentului.

Până în aceste momente, Statutul prevedea că nota la purtare poate fi scăzută la 20 de absențe acumulate pentru toți elevii din învățământul preuniversitar.

Cu toate acestea, acei elevi din clasele primare care nu primesc note, ci calificative, erau exceptați de la această sancțiune. Există posibilitatea anulării sancțiunii prin decizia consiliului profesoral, dacă elevul prezintă un comportament fără abateri timp de 8 săptămâni de școală.

Citește și: VIDEO- Legile Educației: Modificări importante în învățământul liceal

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

Proiectul prevede că Statutul se aplică tuturor elevilor din învățământul preuniversitar, inclusiv celor din școlile particulare și confesionale. Elevii sunt considerați elevi din momentul înscrierii lor în învățământul primar și până la absolvirea școlii postliceale.

Potrivit proiectului elevii au dreptul de a primi informații cu privire la planificarea materiei pe întregul an școlar, astfel încât să poată să se pregătească adecvat pentru examene și să își gestioneze mai bine timpul. În plus, elevii pot evalua performanța profesorilor prin completarea unor fișe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate, ceea ce ar putea ajuta la îmbunătățirea calității învățământului și la creșterea responsabilității profesorilor.

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

[Sursa foto: Portalinvatamant.ro]

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe. Elevii exmatriculați se vor putea înscrie în altă școală

Elevii care au fost exmatriculați din școlile postliceale și militare se pot transfera în anul școlar următor într-o altă unitate de învățământ, respectând prevederile din Statutul elevilor, potrivit proiectului.

Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu se aplică elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ”, arată sursa menționată anterior.

Când abaterile sunt foarte grave, consiliul profesoral al unității școlare poate decide exmatricularea fără ca elevul/ elevii să aibă dreptul de a se reînscrie într-o altă unitate școlară. Această sancțiune poate fi aplicată elevilor din învățământul postliceal.

Citește și: Un strălucit tânăr pianist, printre victimele masacrului dintr-o școală din Serbia. Andrija Čikić era pasionat de fotografie și muzică

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

Scăderea notei la purtare în 2023 pentru absențe: Ce prevede regulamentul școlar?

[Sursa foto: Pexels.com]

„Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral. Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului Educaţiei, prin care se stabileşte şi durata pentru care se aplică această sancţiune. În acest sens, directorul unităţii de învăţământ transmite Ministerului Educaţiei propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancţiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârşite de elevul propus spre sancţionare. Sancţiunea se comunică elevului, în scris, de către Ministerul Educaţiei și se consemnează în catalogul clasei şi în registrul matricol”, mai arată documentul emis de autorități.

Citește și: Se anunță unul dintre cele mai mari marșuri de protest din țară, pe 10 mai. Ce drepturi vor federațiile din educație

Citește și: VIDEO- Motivul halucinant din spatele celui de-al doilea atac armat din Serbia! Ce reacție a avut criminalul în fața autorităților: „Dispreț”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI