In articol:
- PSD susține că euro are o creștere artificială!
- Reprezentanții BNR nu vor să participe la ședința stabilirii ROBOR
Aceștia au susținut că BNR nu lucrează în interesul țării și că există o creștere artificială a euro, dar și a ROBOR.
PSD susține că euro are o creștere artificială!
Social-democraţii susţin, luni, într-o postare pe Facebook, că, ”dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială”. PSD reiterează ideea intervenţiei BNR pentru asigurarea stabilităţii cursului de schimb.
”Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au
PSD a cerut şi vineri Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens.
”În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor(...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!", afirmă social-democraţii.
Joi seară, PSD preciza că singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Naţională.
O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat, duminică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. El a subliniat că, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, de încasare de taxe şi impozite, a scos o parte din leii din piaţă, ceea ce împinge, deja, ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%.
Reprezentanții BNR nu vor să participe la ședința stabilirii ROBOR
Conducerea BNR fusese chemată să participe la discuţii, în Comisia Economică din Senat, în legătură cu modul în care este format ROBOR.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
”BNR nu va participa astăzi la discuţia din Comisia Economica din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Macroprudenţială, dupa cum a declarat aseară şi dl. consilier Vâlcov”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
El a subliniat că BNR este deschisă la dialog, dar consideră că ”se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de dl. Zamfir, care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără proble”.
În urmă cu o săptămână, senatorul ALDE Daniel Zamfir susţinea că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale şi cu implicarea BNR şi anunţă că guvernatorul Băncii Naţionale şi şeful Consiliului Concureţei vor fi chemaţi la audieri la Comisia economică din Senat începând din 29 ianuarie.
În replică, Dan Suciu a declarat, la Digi 24, că afirmaţiile senatorului ALDE reprezintă "un lung şir de confuzii, greşeli şi rele interpretări", spunând că acesta are probleme de înţelegere a pieţei.