Close sidebar
Close sidebar

Schimbare de ultimă oră în privința salariului minim

Majorarea salariului minim brut la 3.700 lei ar putea fi amânată până după alegerile din acest an, cu toate că premierul social-democrat Marcel Ciolacu a anunțat în repetate rânduri că data de aplicare a noului nivel este 1 iulie 2024. Partenerii liberali din alianța de guvernare susțin că această promisiune nu a fost asumată în coaliție.

Sorin Negru,

Patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim. Ce va face Guvernul?

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Creșterea salariului minim se află pe masa Coaliției de guvernare. Salariul minim ar trebui majorat de la 3300 lei la 3700 lei brut, însă nu există o decizie unanimă cu privire la data aplicării noului nivel salarial.

Citește și: Ce salariu ar putea avea un tractorist, în România? Deși este un domeniu bănos, oamenii fug de această meserie

Consiliul Tripartit se întrunește în aceste zile pentru a discuta despre majorarea salariului minim brut de la 1 iulie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Liberalii spun că majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei din luna iulie nu a fost agreată în coaliție.

Patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim

Patronatele nu își doresc să crească salariul minim acordat angajaților, pentru că diferența de bani este dublată de taxele impovărătoare plătite statului.

Angajatorii spun că nu au de unde să susțină o creștere de 400 de lei și vor să amâne această majorare cât pot de mult. Pe de altă parte, sindicatele susțin că vor ca salariul minim să crească de la 1 iulie 2024.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Nicolae Ciucă ar vrea ca salariul minim să crească abia după alegeri. 

”Au fost discuții prin care noi ne-am angajat ca salariul minim să fie aliniat la salariul minim european. Au fost discuții de principiu. În acest moment nu am discutat aplicat pe subiect. Sigur, suntem de acord cu un astfel de demers, doar că nu fără să fi avut discuții tehnice, nu fără să fi discutat cu toți actorii care au un cuvânt de spus pe acest subiect", a explicat Nicolae Ciucă.

Sindicatele susțin că vor ca salariul minim să crească de la 1 iulie 2024.

[Sursa foto: Facebook]

Taxele pe muncă sunt contestate de sindicate

Sindicatele au organizat un protest luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.

Angajații români au o sarcină fiscală similară mediei europene, în timp ce în cazul angajatorilor români și a altor categorii de persoane ce obțin venituri, altele decât cele din muncă, situația este asemănătoare unui paradis fiscal, consideră sindicaliștii.

BNS consideră că nici un stat membru al UE nu are o sarcină fiscală asumată de angajat atât de mare ca în România, indiferent de nivelul veniturilor.

România are una dintre cele mai ridicate cote de impunere efectivă pentru persoanele cu venituri mici: 50% din salariul mediu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Taxarea pe muncă trebuie redusă, consideră sindicatele, iar reîmpărțirea sarcinii fiscale pe muncă între angajat și angajator este esențială.

"Reducerea sarcinii fiscale pe muncă este o măsură extrem de necesară. În plus, există studii care indică faptul că o mutare a sarcinii fiscală de pe muncă pe consum și proprietate ar putea să reprezinte un stimul pentru creșterea economică", arată oficialii BNS.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI