Close sidebar
Close sidebar

Schimbare fara precedent in invatamantul romanesc. Studentii la buget, obligati sa lucreze in tara dupa terminarea facultatii

Ministerul Educatiei este preocupat de plecarea din tara, de obicei la munca in alte state UE, a romanilor cu studii superioare si nu exclude ca, "in masura in care va fi posibil", sa fie puse in dezbatere masuri care sa impuna absolventilor de studii superioare beneficiari de locuri subventionate de la bugetul de stat sa lucreze in Romania o perioada egala cu cea a studiilor superioare subventionate de stat.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Informatia apare intr-un document parafat si semnat recent de ministrul Liviu Pop, prezentat de Profit.ro.

„Apreciez ca se poate reglementa un model de contract pe care studentii care urmeaza cursuri universitare subventionate de stat sa-l semneze la inceputul studiilor care sa prevada ca sunt de acord cu aceste conditii si ca in cazul in care nu le indeplinesc vor trebui sa returneze fondurile bugetate pentru ei in perioada facultatii. (...)

Pentru a nu avea un caracter restrictiv care sa provoace probleme tinerilor in dezvoltarea carierei, perioada in care acestia trebuie sa activeze pe piata muncii din Romania, cred ca nu trebuie limitata la momentul finalizarii studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasa de fiecare absolvent intr-un interval de timp, de exemplu in 10 ani de la momentul in care au terminat facultatea".

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

In acelasi document se face trimitere la propunerea Academiei Romane ca "absolventii de studii superioare care au beneficiat de locuri finantate de la bugetul de stat, sa munceasca in Romania pe o perioada egala cu durata studiilor universitare subventionate", mentionata la inceputul acestui an in "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani".

Ministrul Liviu Pop precizeaza ca aceasta propunere "se poate materializa doar in cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale  nr.1/2011".

„In prezent, pentru a beneficia de finantare de la bugetul de stat, cadrul legislativ romanesc nu impune studentilor alte constrangeri, in afara performantei academice", se mai arata in documentul semnat de ministrul Educatiei Liviu Pop precizeaza ca propunerea va fi inclusa in „dezbaterile viitoare ce vor aborda aceasta tematica".

O propunere vehement contestata Academia Romana a starnit numeroase opinii negative in luna februarie, cand a venit in premiera cu aceasta initiativa, opozantii reamintind ca Romania este membra a Uniunii Europene si circulatia fortei de

munca pe piata libera nu poate fi ingradit. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI