Sunt peste 25 de grade la mijlocul lunii octombrie, in Romania, dar vremea frumoasa ar trebui mai degraba sa ne ingrijoreze. Trebuie sa ne pregatim.. pentru ce e mai rau, avertizeaza meteorologii. Daca lista cu fenomene extreme este pentru noi.. destul de scurta, de azi inainte ne putem astepta la multe dezastre asemanatoare  cele care au facut ravagii prin alte tari. Furtuni extreme de genul celei din Timisoara sau coduri rosii de canicula, viscol, precipitatii ar putea deveni obisnuinta pentru noi, romanii.

Suntem pregatiti sa le facem fata?

Director ANM, Elena Mateescu:

"Romania va avea o crestere a frecventei  fenomenelor meteorologice extreme, fie ca vorbim de furtuni, fie ca vorbim de seceta."

Sunt avertizari "negre" facute de specialisti! Se schimba clima iar vremea ne aduce tot mai multe fenomene meteo extreme. Un exemplu ar fi furtuna care a devastat vestul tarii in urma cu aproximativ o luna. Sunt imagini nemaivazute pana acum in Romania. Din pacate, nu mai este deloc un scenariu, ci...realitatea! Mai multi oameni au fost ucisi atunci de forta dezlantuita a naturii.

O adevarata tragedie, dupa o furtuna! Ce s-ar intampla, insa, in urma unui uragan precum cel care ameninta acum Irlanda?!

Astazi, in Irlanda, toate scolile au fost inchise, iar ministerul roman de externe ne avertizeaza ca vremea de acolo va deveni periculoasa.

Uraganul Ofelia este al 10-lea format in oceanul Atlantic doar in acest an. Alte cateva au facut zeci de victime pe continentul american, iar pagubele se ridica la zeci de miliarde de dolari.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Situatia se complica si in Romania. Anul 2017 a venit cu un numar record de avertizari de cod rosu. 7 la numar. Niciodata nu a mai fost ca pana acum, iar anul nu s-a terminat. Este Romania pregatita pentru ce e mai rau?! Cum ne pot apara institutiile statului?!

Ce putem face cu doar cateva momente inainte ca vremea sa se dezlantuie?! Specialistii lucreaza acum la un nou sistem de avertizare, "RO ALERT", prin care spera sa slaveze multe vieti. Practic, programul presupune ca oamenii aflati intr-o zona amenintata de un fenomen meteo periculos sa primeasca pe telefonul mobil un mesaj de avertizare...

Deocamdata, sistemul care costa in jur de 30 de milioane de lei ...nu functioneaza! Asa ca, suntem la mila naturii. Chiar daca bani sunt, dupa cum ne asigura autoritatile...

 

  RAED ARAFAT secretar de stat in MAI:

"Pe partea de interventie si de reactie, sunt cele sase sute de milioane de euro pe care premierul le-a alocat recent, din fonduri europene. vor fi impartite.
Sute de milioane de euro, bani meniti sa ne salveze de efectele fenomenelor meteo extreme! Dar, asta se va intampla si in practica sau... va ramane doar planul de pe hartie?! Romania este foarte expusa schimbarilor climatice, arata o harta facuta de experti. Tara noastra este, practic, alaturi de Ucraina si alte cateva state balcanice in zona portocalie, ceea ce inseamna un risc extrem de crescut in fata incalzirii globale.

Spre diferenta, Statele Unite sunt in zona verde, adica putin expuse.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Scimbarile climatice nu privesc doar Romania, ci intreaga lume. Acordul de la Paris este doar ultimul exemplu ca liderii lumii vor sa lupte impotriva acestor fenomene. Din pacate, Statele Unite ale Americii s-au retras din acest acord, care stopeaza emisiile de dioxid de carbon, la putin timp dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte.

Anul acesta, America a avut de suferit de pe urma uraganelor, fenomene extreme care au devenit obisnuinta in ultimul timp iar singura modalitate prin care oamenii pot fi salvati este evacuarea oraselor care stau in calea dezastrelor. Orase care, de regula, sunta rase de pe fata pamantului. Vor fi o mare de ruine...

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si