Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Scumpirile prind viteză. Rata inflației atinge un nou record: 14,5%, în luna mai

Rata anuală a inflaţiei din România a urcat la 14,5 % în mai, potrivit dateloe transmise vineri de INS. Inflația a crescut peste pragul de 13,8% atins în aprilie și este cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.

Sorin Negru,

Rata inflației, explozie fără precedent în 2022


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, este 14,5%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ianuarie 2004 până în prezent.

Citeste si: Tichetele de masă se majorează la 30 de lei! Angajații români primesc un "bonus" substanțial din iulie

Conform datelor anunţate vineri de INS preţurile de consum în luna mai 2022, comparativ cu luna aprilie 2022, au crescut cu 1,2%.

Scumpirile, de neoprit în România

Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2022, comparativ cu decembrie 2021) este de 9,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) este 8,3%, transmite INS.

Nivelul inflației este similar cu cel de la începutul anilor 2000, iar scumpirile ar putea rămâne la un nivel ridicat și în trimestrele următoare. În scenariul de bază prezentat de un raport BRD, vârful inflației va fi spre 17% și ar putea fi atins în trimestrul următor.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an

Gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în România în ultimul an, cu 86%, dar și combustibilii (38%) și energia electrică se află în top 10 scumpiri (cu 18%), cu efecte în lanț asupra întregii economii.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Scumpirile ne fac tot mai chibzuiți. Românii sunt mult mai cumpătați la cumpărături

Cartofii, uleiul, mălaiul și făina se află pe lista celor mai importante scumpiri în intervalul mai 2021- mai 2022:

Cele mai mari scumpiri din ultimul an, potrivit INS

[Sursa foto: Hotnews.ro]

Când revine inflația sub 10 procente

Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2 din acest an și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023, conform Hotnews.ro.

Scumpirile taie din puterea de cumpărare a românilor

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI