Close sidebar
Close sidebar

Se anunță noi scumpiri la gaze. Efectul nedorit al plafonării de prețuri

Plafonarea prețului la gazele naturale, prin fixarea unui prag superior instituit prin OUG, a declanșat un efect neașteptat în piață, iar efectele sunt contrare așteptărilor, spun experții în domeniul energiei. S-a reușit "performanța" ca toate preţurile din piaţă să crească, iar creșterile vor fi și mai mari după 31 martie.

Sorin Negru,

Fixarea unui prag superior al tarifelor la gaze a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Specialiștii explică că plafonarea preţului gazelor a fost o măsură inutilă, care va determina noi scumpiri începând cu luna aprilie. Unele tarife au fost majorate artificial de furnizori din ultimele luni de iarnă, deoarece plafonul stabilit de Guvern era peste cel din piață.

Citeste si: Cel mai contestat ministru din Guvernul Ciucă, supus unui test în Parlament- UPDATE

"În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul

trecut", se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă. 

Citeste si: Scumpiri la pompa- se cere plafonarea preturilor

Noi scumpiri la gaze de la 1 aprilie

După 1 aprilie 2022, vor avea loc creşteri ale tarifelor de transport şi distribuţie, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare.

Potrivit experţilor, vor avea loc creșteri importante ale tarifelor datorită racordării gratuite impuse de autorităţi (gratuitatea promisă se face pe creşterea tarifelor plătite de către ceilalţi consumatori), creşterii costului cu pierderile de gaze şi consumul tehnologic, investiţiilor inutile sau ineficiente din sector şi altele.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: Veste bună de la ANRE. Cum poți să îți schimbi furnziorul de energie în 24 de ore

Plafonarea, apă de ploaie pentru consumatorii casnici 

Experții spun că, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului), dar va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

Fixarea unui prag superior al tarifelor la gaze a făcut ca toate preţurile din piaţă să crească, consideră specialiștii din domeniu.

"În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh", potrivit sursei menţionate.

Cum se explică această distorsiune din piață? Prin plafonarea la tarife peste cele din piață.

Preţul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021 era de circa 220 lei/MWh. Plafonarea preţului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh şi de 310 lei/MWh de la 1 februarie a fost o măsură cel puțin discutabilă.

Unde poți să anunți abuzurile la facturile de gaze și curent

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anuţat că pune la dipoziţia consumatorilor, începând de luni, 7 februarie, un număr special de telefon, respectiv 0790.219.551, folosit exclusiv în aplicaţia WhatsApp, pentru sesizarea neregulilor cu caracter de urgenţă.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Potrivit unui comunicat al ANPC, la noul număr sunt aşteptate mesajele scrise şi imaginile care să sesizeze nereguli cu caracter de urgenţă în raport cu respectarea drepturilor consumatorilor, de pe întreg cuprinsul ţării. Mai exact, este vorba despre primirea unor facturi foarte mari, nereale, la energie electrică şi gaze naturale, cazuri de debranşări, pentru neplată a unor facturi greşite la energie încă necorectate, precum şi situaţii urgente care pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Noul număr de whatsapp nu va folosi funcţia de apel video sau cu voce!  
Comisarii ANPC vor selecta, dintre toate mesajele urgente primite de la consumatori, care sunt acelea care se află în competenţa legală de soluţionare a instituţiei şi le vor da curs.

ANPC precizează că mesajele trimise pe numărul special nu înlocuiesc reclamaţiile realizate în mod curent.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI