Close sidebar
Close sidebar

Se poate face in alta tara parastas pentru cineva care este ingropat in Romania? Ce spun preotii despre asta

Slujba in care sunt pomeniti cei adormiti intru Domnul, este cunoscuta sub denumirea de "parastas". Parastasele sunt ierurgii speciale, la care trupul mortului, nefiind de fata, este simbolizat prin coliva.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Verbul grecesc "paristemi" inseamna a se alinia alaturi de cineva, a sta in rand cu cineva, a fi camaradul de lupta, apropiatul cuiva. Parastasul este slujba prin care noi ne alaturam, prin rugaciune, celui mort, si ne infatisam lui Dumnezeu cu rugaciuni ca El sa ierte pacatele celui adormit. Acestea se pot face ori de cate ori dorim sa ne rugam pentru cel adormit impreuna cu Biserica.

Pentru ca foarte multi romani plecati in strainate au rude decedate si inmormantate in tara, preotii sunt intrebati frecvent daca se poate face parastas in alta tara pentru cineva care este ingropat in Romania.

Potrivit ortodoxia.me, pomenirea celor adormiti se poate face si in alta tara.

"Rugaciunile pentru sufletele celor adormiti si milostenia pe care o facem pentru usurarea pacatelor lor nu sunt limitate de spatiu si timp.

Sa il aveti mereu trecut pe pomelnicul personal pentru cei adormiti si să fie pomenit la Sfânta Liturghie. Nu uitati să il pomeniti si in rugăciunile personale!", spun preotii.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Nu se fac parastase in urmatoare zile si perioade din cursul anului:

a) Duminicile de peste an, pentru ca duminica e zi de bucurie, iar nu de intristare, amintind de Ziua Invierii Domnului.

b) In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului.

c) De la lasatul secului de carne pana la prima sambata din Postul Mare, sambata Sf.

Teodor.

d) Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei.

e) La praznicele imparatesti sau sarbatori mari.

In timpul Postului Mare nu se face parastas in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri), deoarece in aceste zile nu se face liturghie obisnuita. Este de dorit ca pomenirile sa se faca legate de savarsirea Sfintei Liturghii, aceasta fiind cea mai importanta slujba de mijlocire pentru cei adormiti.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI