Close sidebar
Close sidebar

Secretul alegerii culorii acoperișurilor metalice

Alegerea acoperişului reprezintă unul dintre paşii importanţi în cadrul unui proiect de construcţie a unei case sau a unui imobil cu altă destinaţie deoarece de calitatea materialelor folosite, de proiectarea acestuia şi, în mod esenţial, de montajul sistemului de învelitori ales ține durata de viaţă a structurii, siguranţa pe care o oferă clădirii şi confortul celor care locuiesc sau îşi desfășoară activitatea în locaţie.

Diana Bostan,

Acoperiș metalic de culoare roșie

[Sursa foto: Lindab.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Este un fapt deja bine cunoscut că acoperişurile metalice sunt o alegere excelentă mai ales în perspectiva duratei de viaţă îndelungate pe care aceste sisteme de învelitori o au şi care poate atinge cu uşurinţă 50 de ani sau mult peste această limită. Nu în ultimul rând, acoperișurile metalice solicită o întreţinere minimală şi sunt rezistente la foc, la intemperii şi sunt reciclabile în cel mai înalt grad. Totuşi, există un aspect care, deşi nu ţine de rezistenţă sau de calităţile acoperişului metalic, are un rol destul de important în privinţa aspectului vizual, dar şi al anumitor beneficii. Este vorba despre alegerea culorii sistemului de învelitori. 

Citeste si: 5 sfaturi pentru a te ajuta să alegi bateriile de baie potrivite

Iată câteva idei asupra alegerii culorilor pentru acoperişul metalic al clădirii pe care o construieşti 

Chiar dacă eşti adeptul unor culori vii, care ies în evidenţă, ar trebui ca în ceea ce priveşte acoperişul clădirii să alegi culori tradiționale sau, cel puțin, neutre. Acest lucru este o bună direcție de acțiune mai ales dacă intenționezi ca în viitor să vinzi proprietatea. Culorile prea stridente ale unui acoperiș, care va ieși astfel în evidență de la mare depărtare, pot fi elemente de descurajare al potențialilor cumpărători interesați să cumpere imobilul tău.

Citeste si: Află care sunt cele mai populare culori pentru canapele și colțare în sezonul vară-toamnă

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Alegerea culorii unui acoperiș metalic este o decizie care ar trebui să țină cont și de locația geografică a clădirii. Mai ales în condițiile încălzirii globale, perioadele însorite ale unui an calendaristic sunt tot mai lungi. Astfel că energia consumată cu răcirea ambientală a interioarelor va crește, și, subsecvent facturile la curent electric vor cunoaște creșteri importante. Alegerea unei culori deschise ale acoperișurilor metalice este o bună strategie de a reduce costurile cu climatizarea deoarece aceste tipuri de culori vor reflecta o mare parte din radiațiile solare și nu se vor conduce la supraîncălzirea exagerată a suprafeței metalice. 

În acest context, proprietarii de imobile care se pregatesc pentru montarea unui acoperiș și se află la stadiul alegerii culorilor ar trebui să țină seama de câțiva indici după care se pot orienta pentru o nuanță sau alta. 

  • Indicele de reflectivitate solară- arată cât de mult va reflecta o anumită culoare energia solară la care este supusă suprafața acoperișului. Cea mai reflectivă culoare este albul care are un indice de reflectivitate solară de 100, iar culoarea care absoarbe cea mai multă energie solară este negrul, cu un indice de 0. 
  • Gradul de emisie- se referă la modul în care un material de o anumită culoare eliberează energia absorbită. Gradul de emisie se măsoară pe o scală de la 0 la 1, majoritatea culorilor având un grad de emisie subunitar. 

Citeste si: 5 sfaturi pentru a te ajuta să alegi bateriile de baie potrivite

Merită menționat că dacă ai achiziționat o casă sau un alt tip de imobil cu un acoperiș metalic cu o culoare nepotrivită, poți proceda la revopsirea acestuia. Este indicat, totuși, să nu schimbi culoarea unui acoperiș nou instalat decât după trecerea a cel puțin 6 luni sau un an pentru a lăsa timp pentru o oarecare uzură a suprafeței metalice astfel încât noua vopsea să poată adera în cele mai bune condiții. 

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Așadar, alegerea culorii acoperișurilor metalice nu ar trebui trecută cu vederea ca o simplă etapă neesențială a proiectului tău, deoarece o culoare bine aleasă de la început te va scuti de cheltuieli și eforturi ulterioare. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI