In articol:
- Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern
- Care sunt plafoanele de preț la energie după 1 februarie
- Amânare de ultima oră a adoptării OUG-ului privind prețurile la curent și gaze?
- Cu cât urmau să scadă facturile la energie
- Prețurile se plafonează doar în lunile februarie- martie
„Astăzi am apobat OUG prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări, în ajutorul oamenilor. Pentru toţi consumatorii casnici, scade plafonul de la 1 leu pe kW, la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern
UPDATE 17.30. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în debutul ședinței de guvern că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.
"Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică.
Care sunt plafoanele de preț la energie după 1 februarie
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.
"Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie", a explicat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.
Amânare de ultima oră a adoptării OUG-ului privind prețurile la curent și gaze?
Știrea inițială. Noi tensiuni în coaliția de guvernare PNL-PSD, de data aceasta pe conținutul Ordonanței de urgență privind schema de compensare pentru facturile de energie electrică și de gaze. La ieșirea de la întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, șeful PSD a spus că OUG nu va fi aprobată în ședința de guvern de azi, fără a preciza care sunt motivele de neînțelegere.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu le-a declarat jurnaliștilor aflați la Palatul Parlamentului că urmează noi discuții pe marginea actului normativ. "Ar fi bine să-l întrebați pe premierul Nicolae Ciucă", a spus laconic Ciolacu la plecarea de la întâlnirea cu liderii PNL.
Printre diferențele de abordare dintre PNL și PSD cu privire la OUG-ul pe energie see referă la facturile pe luna ianuarie- social-democrații își doresc ca și acestea să fie plafonate, în timp ce liberalii spun că OUG nu se poate aplica retroactiv.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, vineri, că a fost finalizată şi pusă în consultare publică Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece.
Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul energie.gov.ro și poate fi văzut AICI.
În cadrul unui interviu acordat marți DC News, Virgil Popescu a spus că OUG privind plafonarea prețurilorr va intra în ședința de guvern de azi. Ministrul Virgil Popescu își dorește ca, "după ce aprobăm acest act normativ, să avem o întâlnire cât se poate de repede cu marii furnizori, la energie electrică, dar și la gaze, în așa fel încât această tranziție de a pune înapoi și emiterea facturilor aferente lunii februarie, care se va face probabil la începutul lunii martie, să ne prindă pe toți pregătiți, să nu avem probleme."
Citeste si: Cu cât vor scădea facturile la energie. Proiectul de OUG a fost publicat
Cu cât urmau să scadă facturile la energie
Potrivit proiectului de Ordonanţă, pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022, preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile unei alte Ordonanţe de urgenţă a Guvernului din 2019.
Citeste si: Curs valutar BNR 25 ianuarie 2022. Evoluţia euro şi a dolarului
Prețurile se plafonează doar în lunile februarie- martie
Care vor fi tarifele plafonate, conform proiectului de OUG. Prețurile se plafonează după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
- a) pentru energie electrică- componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
- b) pentru gaze naturale- componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA, se mai spune în actul normativ. Prevederile legale vor intra in vigoare la data de 1 februarie 2022.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa de Guvern de miercurea trecută că le cere ministerelor să lucreze astfel încât Ordonanţa să intre spre adoptare în această săptămână.
Ministerul Energiei conideră că este necesară plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către consumatorul non-casnic "să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică".