”Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile”, se arata la alin. (8), modificat asa cum a propus serban Nicolae.

La alin. (9) se prevede ca ”termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin.

(8) este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul”.

Ultimul alineat al articolului 96, in forma propusa de serban Nicolae, prevede ca ”CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intârzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta”.

Senatul a fost camera decizionala in privinta legii 303/2004 privind statutul magistratilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

PNL si USR au anuntat ca, inainte ca actul normativ sa fie trimis presedintelui pentru promulgare, il vor ataca la Curtea Constitutionala.

Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat, luni seara, dupa aproximativ noua ore de dezbateri, Raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor.

Comisia a adus mai multe modificari proiectului, fata de forma  adoptata de Camera Deputatilor.

Cel mai important amendament prevede ca presedintele României poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, aducând la cunostinta publicului motivele refuzului. Acum, presedintele nu este limitat la un singur refuz.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care a fost eliminata proba scrisa de la promovarea in functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie. Proba pe care candidatul o va sustine in fata Sectiei de judecatori a CSM este un interviu.

Un alt amendament prevede ca solutiile adoptate de un procuror pot fi infirmate de catre procurorul ierarhic superior, daca acesta le apreciaza ca fiind nelegale sau netemeinice. Un alt amendament depus de PSD spune ca magistratii stagiari nu au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si