Tot luni, comisia condusa de Florin Iordache a adoptat un amendament la proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor care prevede ca hotarârile sectiilor CSM pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, fara parcurgerea procedurii prealabile, la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel. in prezent, hotarârile sectiilor pot fi atacate la Plenul CSM, iar hotarârile acestuia sunt definitive si irevocabile.

Un alt amendament adus luni la proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor prevede ca magistratii trebuie sa aleaga intre pensiile speciale, iar pâna la implinirea a 65 de ani nu pot cumula pensia cu salariul.

De asemenea, Comisia a stabilit, luni, ca raspunderea statului nu inlatura raspunderea civila, penala sau disciplinara a judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Exista grava neglijenta atunci când judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Parlamentarii au mai stabilit ca nu este indreptatita in repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit la savârsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se va indrepta cu actiune impotriva Ministerului Finantelor Publice, iar competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul reclamantul. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se face in termen de cel mult sase luni de la data comunicarii hotarârii judecatoresti definitive.

Legile justitiei au intrat, luni, intr-o procedura accelerata de dezbatere si vot, fiind posibil ca pâna miercuri sau joi sa fie aprobate toate cele trei proiecte. Rapoartele pentru dezbaterea din plenul Senatului sunt facute tot de catre Comisia speciala condusa de Florin Iordache.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat joia trecuta o procedura de urgenta accelerata pentru dezbaterea legilor justitiei in forul decizional: parlamentarii au avut termen de depunere a eventualelor amendamente pâna luni dimineata la ora 9.00 la legea privind organizarea judiciara si cea privind functionarea CSM, comisia speciala trebuind sa elaboreze raportul in maximum 24 de ore, pâna marti dimineata la ora 9.00.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat saptamâna trecuta cele trei legi ale Justitiei: luni a fost dat votul final pe legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, iar miercuri au fost votate legea 304/2004 privind organizarea judiciara si legea 317/2004 privind functionarea CSM.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si