Sf. Ion 2024. Sfântul Ion sau Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit, ca în fiecare an, la data de 7 ianuarie. Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de duminică.

Sf. Ion 2024. Cine a fost Sfântul Ion?

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini și provenea din familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendenta seminței lui Aaron. Sfântul Ioan s-a născut cu șase luni înainte de Nașterea lui Iisus.

Citește și: Boboteaza 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Nașterea acestui sfânt a fost vestită lui Zaharia de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea în templu. Fiindcă nu a crezut cele spuse de înger, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

sf ion

Sfântul Ioan Botezătorul

[Sursa foto: Mediafax]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sfânta Scriptură spune că Ioan Botezătorul a mișcat în pântecele mamei sale în momentul în care Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care atunci îl purta în pântec pe la Domnul Iisus Hristos.

Chiar dacă a săltat în pântec, Ioan a spus că „nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). Sfântul Ioan a grăit adevărul, deoarece nu putea cunoaște din propria experință că Cel purtat în pântecul Mariei este Fiul Lui Dumnezeul.

Părintele Dumitru Staniloae, a comentat despre această întâmplare și a spus că Ioan „a simțit venind din Acela o lumină, sau de la Duhul Sfânt din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunoștințe care apar în noi în chip tainic, fără niciun efort al nostru de a le câștiga”.

Sf. Ion 2024. Ce nu se face în această zi?

În ziua de Sfântul Ion nu se bea vin roșu, deoarece acesta amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care s-a jertfit în numele credinței.

Potrivit tradiției, credincioșii pot bea vin alb, sfințit la biserică.

sf ioan

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie

[Sursa foto: Arhivă]

Pe 7 ianuarie, candela care arde nu se va stinge, deoarece aceasta arde pentru bunăstarea în familie.

Potrivit tradiției, cuțitul nu trebuie folosit pentru a tăia nimic. Bucatele și pâinea se rup cu mâna și nu se mănâncă legume și fructe în cruce, pepene și usturoi.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 3 ianuarie 2024?

Tot în această zi nu trebuie să dăm cu mătura, pentru a nu tulbura liniștea celor trecuți în neființă.

Ziua de 7 ianuarie este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, motiv pentru care nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi în gospodărie. Ziua Sfântului Ioan Botezătorul este exclusiv dedicată rugăciunii și odihnei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si