Close sidebar
Close sidebar

Sfarsitul brutal al lui Johan de Witt, politicianul olandez mancat de propriii sai compatrioti

Politicianul olandez Johan de Witt avea tot ceea ce ii trebuie unui lider de succes. Tatal sau era un primar respectat. De Witt avea o inteligenta fenomenala, o statura de om de stat si crescuse intr-o perioada in care tarile de Jos infloreau.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Insa, oricat de potrivit ar fi fost, o scapare a sa avea sa le aduca olandezilor multe necazuri si avea sa-l coste viata pe Johan de Witt. El a facut greseala de a neglija armata terestra a tarilor de Jos.

Dupa ce armata olandeza a lui Johan de Witt a fost infranta de francezi, propriul sau popor l-a atacat cu sabii si pistoale.

Johan de Witt s-a nascut in 1625 in tarile de Jos. Tatal sau era un om distins si "burgmaster"-ul sau primarul din orasul natal al lui de Witt, Dordrecht.

Witt a fost bine educat si a dat dovada devreme de abilitati pentru matematica. El a scris unul dintre primele manuale de geometrie analitica.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cand a ajuns la putere, de Witt si-a folosit calitatile de matematician pentru a se ocupa de problemele bugetare si financiare ale republicii. Tatal lui Johan de Witt era un opozant infocat al Casei de Orania, o ramura a dinastiei aristocratice europene numita Casa de Nassau.

Intre monarhistii care sustineau Casa de Orania si clasa republicana a negustorilor exista de mult timp un conflict.

Johan de Witt a urmat calea tatalui sau.

A devenit din ce in ce mai influent politic si a ramas neclintit in opozitia fata de Casa de Orania. Inteligenta si elocinta lui, pe langa statutul tatalui sau, l-au ajutat pe Johan de Witt sa devina conducatorul Olandei.

El a fost numit consilier principal (lider politic al Olandei) in 1653, cand avea 28 de ani. La vremea cand a preluat puterea, Provinciile Unite (statul care a precedat Olanda) se aflau in razboi cu Anglia.

CONTINUAREA POVESTII AICI 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI