Câte calorii are şoriciul de porc, ce beneficii are acesta şi cine ar trebui să îl evite? De ce se întăreşte şoriciul? Putem congela şoriciul? De ce se întăreşte şoriciul? Vă oferim răspunsul la toate aceste întrebări, precum şi o reţetă delicioasă de şorici fiert în zeamă de varză.

Nu mai avem mult şi ne vom înfrupta din bucatele tradiţionale de Crăciun, printre care şi deliciosul şorici de porc, rumenit bine şi fraged de se topeşte în gură.

Dar pentru că trebuie să avem grijă şi la siluetă, dacă vrem să arătăm bine în ţinuta specială de Revelion, ar trebui să ştim şi câte calorii are acesta.

Calorii şorici de porc

În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc:

  • 563 de calorii
  • 35 de grame de grăsimi
  • 63 de grame de proteine
  • 3 grame de sodiu
  • 80 mg potasiu
  • < 0,5 grame carbohidraţi

Aşadar, nu exageraţi cu cantităţile, pentru că o gustare formată din 100 de grame de şorici de porc vă aduce în dar cam multe calorii pentru silueta greu încercată de sărbători. Puteţi apela însă la un truc pentru a nu vă pune în pericol greutatea, şi anume: răzuiţi cât se poate de mult grăsimea de sub stratul de piele. În acest mod, numărul caloriilor va scădea considerabil.

Citeste si: Care sunt ingredientele secrete care se pun în cârnații de casă

Şoriciul de porc: beneficii

Deşi este considerat o gustare calorică, şoriciul de porc poate avea şi anumite efecte benefice asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie.

Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi transformă şoriciul de porc într-o gustare perfectă între mese, deoarece ţine de foame şi oferă energie. Şoriciul de porc conţine grăsimi nesaturate, în special acid oleic, care se regăseşte şi în uleiul de măsline.

Aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea inimii.

De asemenea, datorită cantităţii reduse de carbohidraţi, care nu influenţează în mod negativ nivelul zahărului din sânge, şoriciul de porc poate fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet, conform csid.ro.

Şorici congelat
Şorici congelat

Şoriciul de porc, fiind ţesut conjunctiv, este bogat în colagen, la fel ca pielea şi oasele de pui. Colagenul este o proteină care ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citeste si: Mare atentie la soriciul de Craciun! Nutritionistii atentioneaza ca poate fi toxic

De ce se întăreşte şoriciul?

Pentru a păstra şoriciul moale şi în condiţii optime, gospodinele au o reţetă specială. Aceasta este deosebit de simplă şi ne permite să avem şoriciul fraged mai mult timp.

Avem nevoie doar de apă, sare şi câţiva căţei de usturoi. După ce se curăţă şoriciul de grăsime, se taie fâşii şi se aşează într-un borcan, peste care se toarnă o saramură formată din apă, 4-5 linguri de sare şi 4-5 căţei de usturoi (la un borcan de 800 de ml).

Compoziţia se ţine la rece şi dacă în timp apa s-a colorat de la sângele lăsat de şorici, se schimbă saramură.

Câte calorii are şoriciul de porc? Reţetă delicioasă de şorici fiert în zeamă de varză
Câte calorii are şoriciul de porc? Reţetă delicioasă de şorici fiert în zeamă de varză

O alta metoda de a obtine un sorici moale este invelirea porcului cu o patura. Astfel, dupa parlire, se toarna peste el apa fierbinte cu sare si se acopera cu o patura groasa pentru ca apa sa se infiltreze in sorici si sa il fragezeasca. Se dezveleste dupa 10 minute si apoi se freaca cu peria pana iese la iveala soriciul galben.

Apoi acesta frecat cu sare si malai, dar si cu sange, si racait cu cutitul pentru a ramane un strat cat mai fraged. Se spala si cu apa fiarta din belsug, pana cand soriciul devine alb.

Citeste si: Cârnați de porc. Rețeta tradițională de Crăciun

Şorici la congelator

Trebuie să ştiţi că şoriciul se poate congela. Trebuie doar să pui sare peste el şi să îl pui la congelator. Însă, există riscul ca acesta să se întărească dacă este ţinut prea mult în congelator. Dacă totuşi s-a întărit, avem o reţetă de şorici fiert în zeamă de varză.

Citeste si: Lebăr ca la bunica- Reţeta de casă 100% românească pentru masa Crăciun

Reţetă şorici fiert în zeamă de varză

Şoriciul se poate fierbe în zeamă de varză la fel cum se prepară şi slănita. Puneţi şoriciul într-o oană, adăugaţi zeama de varză, o foaie de dafin şi piper boalbe. intr-o oala, adaugati zeama de varza, foile de dafin si piperul boabe.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”- radioimpuls.ro

Daca nu aveti la indemana zeama de varza murata, o puteti fierbe in apa cu sare. La 2 l de apa, adaugati 1 lingura cu varf de sare grunjoasa.

Puneţi la fier şi lăsaţi câteva minute, până când şoriciul devine iar moale. Scoateţi şoriciul pe un tocator de lemn şi lăsaţi-l la răcit. Dacă vă place şoriciul cu boia de ardei (dulce sau iute) puteţi pune pe el.

Citeste si: Ouă umplute. Vedeta meselor de sărbători. Trei rețete

Reţetă şorici fiert în zeamă de varză
Reţetă şorici fiert în zeamă de varză

Reţetă şorici fript

Puteti si frige soriciul la flacara aragazului sau pe gratar, ca sa fie mai fraged si mai gustos.

Se rade bine soriciul de par, se curata de grasime si se fierbe in apa putin sarata, pana se inmoaie. Se scurge, se usuca, se taie in bucati potrivite, care se frig pe gratarul incins.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si