Close sidebar
Close sidebar

Sorin Cîmpeanu anunță o nouă Lege a Educației

România ar putea avea o nouă Lege a Educației în acest an. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că printre noutăți vor exista burse atractive pentru elevi, bani pentru prevenirea abandonului școlar, transport gratuit și educație pentru mediu.

Madalina Grigore,

O nouă lege a educației ar putea fi adoptată în acest an. Educația pentru mediu, burse atractive pentru elevi și programul împotriva abandonului școlar sunt câteva dintre aspectele care vor sta la baza educației din România.

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că elevii vor avea o „săptămână verde” în care vor putea „deprinde elemente ce țin de educația pentru mediu, în mediu natural, în natură, în afara școlii ”.

„Competențele digitale, partea de digitalizare prin PNRR este o componentă extrem de importantă, dar până când vom fi capabili să asigurăm o predare online, fără pierderi pe niciun plan, va mai dura”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Vacanţa intersemestrială 2022: Veşti proaste pentru elevi

Educația pentru mediu

Autoritățile au lansat un raport în dezbatere publică până pe data de 11 februarie și intenționează să introducă în calendarul de activități școlare „săptămâna verde”, unde elevii vor putea încăța despre educația mediului, într-un cadru natural, în

afara școlii.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, planurile-cadru pentru programul „România educată” ar putea fi gata pentru învățământul liceal în septembrie 2023. Acesta a spus că educația pentru mediu va avea componente în cadrul orelor de geografie, biologie, economie sau educație tehnologică și nu presupune neapărat o nouă materie.

„Va fi o nouă Lege a Educației în care vom clarifica foarte multe lucruri pe care societatea le așteaptă.

Inclusiv sistemul de burse, despre care s-a vorbit foarte mult”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Duminică au fost distribuite în şcoli un milion de măşti de protecţie împotriva COVID-19

Cum vor fi alocate bursele elevilor

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că după consultări, statul va acorda burse de merit sau burse pentru nevoi sociale sau medicale, intr-un cuantum atractiv, astfel încât elevii să lupte pentru menținerea burselor ce vor fi acordate pe baza unor criterii clar stabilite, care să nu se mai schimbe în fiecare an.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ministrul susține că noua lege a educației trebuie să fie gata în acest an.

Citeste si: Elevii ameninţă cu proteste la nivel naţional, după modificarea mediei pentru bursa: ,,Este masacrul burselor şcolare”

„Programul național de abandon școlar” 

În paralel cu noua lege va fi implementat și „ Programul național de abandon școlar ” care prevede ca în școlile unde riscul abandonului școlar este mare să existe ore de meditații, ore de consiliere, angajarea unor meditatori școlari în zonele respective, tabere și excursii pentru elevii din aceste zone.

„Ceea ce se poate face cu acești 543 de milioane de euro, 2.500 de școli, grant de 200.000 de euro per școală, școli de 80, 90, 100, 120 de elevi, pentru că mediul rural unde abandonul școlar este cel mai mare, și acolo sunt școlile cu cea mai mare vulnerabilitate, sunt școli mici. Înseamnă o alocare de 2.000 de euro în medie per elev”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul se așteaptă ca la finalul lunii ianuarie să existe 3.500 – 4.000 de școli înscrise pentru acest program, din care se vor selecta 2.500 de școli vulnerabile, pe baza unor criterii obiective, într-un mecanism intitulat „de avertizare timpurie a abandonului școlar”.

Citeste si: Ministerul Educaței, precizări despre organizarea olimpiadelor în actualul context epidemiologic

Veniturile școlare ale unui copil ar putea fi mai mari decât ale unui părinte

„Sunt cel puțin 4 lucruri care să îi facă pe copii să nu mai renunțe la școală- mediere școlară, consiliere, meditații, excursii, tabere, lucruri care pot fi cu adevărat atractive pentru acești copii, și până la achiziție de echipamente sportive, până la subvenții pe care le poți da acelora care au nevoie de această subvenție, alături de celelalte 6 tipuri de burse, aceste subvenții – plată unică sau plată lunară, se vor constitui avantaje atât de multe, încât familia se va gândi că trimițându-și copilul la școală, s-ar putea ca acel copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinților”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

În plan ,ai este prevăzut transportul gratuit, posibilitatea cumulării burselor, dar și „masa caldă”, unde s-a cuplat programul pentru școli al Ministerului Agriculturii.

Unde nu există cantine, masa poate fi livrată și prin catering, iar în zonele izolate, unde nu s-ar putea ajunge este prevăzută trimiterea de pachete alimentare.

„Am luat decizia în guvern să extindem acest program. Să cuplăm programul pentru școli al Ministerului Agriculturii – 500 de milioane, cu programul „Masă caldă”- 116 milioane, cu alte programe, și să avem un program generalizat și coerent prin care să putem oferi și o masă alături de transport, de burse, alături de toate celelalte. Și atunci vom reduce abandonul”, a mai adăugat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Elevii de giminaziu și liceu se reîntorc la școală în plin val 5 Omicron

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI