In articol:
Urzica este o plantă fragedă, verde și un adevărat depozit de vitamine şi minerale care ne ajută şi ne întăreşte imunitatea corpului. Totodată, urzica este o plantă generoasă care creşte oriunde și poate fi culeasă din luna februarie până în noiembrie.
Urzica poate fi uscată şi depozitată peste iarnă în cămară sau tocată şi pusă la congelator pentru folosire proaspătă tot timpul anului. În această perioadă, pieţele sunt pline de vănzători ambulanţi de urzici, iar cele care se vând acum sunt cele mai fragede şi mai gustoase.
Citeste si: Suc de spanac reţetă: Beneficii extraordinare pentru sănătate
Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C, K, B2, dar şi minerale, fier, magneziu, calciu, siliciu şi pot fi folosite atât în scop terapeutic, cât şi la prepararea unor feluri de mâncare.
Infuzie de urzici- mod de preparare
Infuzia de urzici poate fi preparată dintr-o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea.
Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro
Citeste si: Ceapa verde. Ce se întâmplă în corpul tău când o mănânci
Sucul de urzică- beneficii
Sucul de urzici întăreşte imunitatea şi combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi şi mai cunoscute benefici ale plantei. Totodată, urzica scade glicemia fiind un antidot natural împotriva diabetului. Fitoterapeuţii recomandă consumul a două linguri pe zi de suc proaspăt de urzică, timp de trei luni.
Infuzia de urzică este indicată şi în combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor. Se recomandă o cură de o lună cu trei căni de ceai de urzică pe zi. Datorită vitaminei K, sucul de urzică, dar şi ceaiul au proprietatea de a regla ciclul menstrual şi combate sângerările gingivale şi nazale. Inflamaţiile bucale pot fi şi ele domolite cu ajutorul ceaiului de urzică cu care se poate face spălături de trei ori pe zi.
Urzica se foloseşte şi extern, ceaiul de urzică fiind indicat pentru a scăpa de mătreaţă şi a revitaliza podoaba capilară. Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de urzici mărunţite, opărite timp de un sfert de oră cu un litru de apă clocotită. Se strecoară amestecul şi după ce se răceşte se clăteşte părul, după o spălare prealabilă.