Close sidebar
Close sidebar

Summit pentru pace în Ucraina, organizat în Elveția. Maia Sandu și-a anunțat participarea

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va deplasa vineri în Confederaţia Elveţiană unde va participa la summitul pentru pace în Ucraina, care se va desfăşura în perioada 15-16 iunie.

Sorin Negru,

Ce speră Ucraina să obține de pe urma summit-ului de pace din Elveția


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Zeci de lideri din lumea întreagă se vor reuni sâmbătă şi duminică în Elveţia, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru un summit de pace pentru Ucraina.

Citește și: Vladimir Putin e pregătit să accepte un armistițiu în Ucraina. Ofensiva rusă din Harkov, blocată

Summit-ul din Elveția este conceput ca un "prim pas" pentru a găsi o cale spre pacea în Ucraina, în prezenţa a aproape 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar în absenţa Rusiei şi Chinei.

Ce speră Ucraina să obține de pe urma summit-ului de pace din Elveția

Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a "inspira un viitor proces de pace", dar rezultatul reuniunii rămâne incert, scrie presa internațională. 

Ucraina speră să obţină un sprijin internaţional larg pentru stabilirea condiţiilor pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului.

În cadrul evenimentului, preşedinta Maia Sandu va avea întrevederi cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit Agerpres.

Maia Sandu speră să aprofundeze dialogul politic şi legăturile economice, precum şi să facă să avanseze procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

Cine mai participă la summit-ul din Elveția

Ucraina a elaborat propunerea acestui summit prin întâlniri informale în ultimele 18 luni. Gazda Elveția spune că aproximativ 90 de țări au fost de acord să participe din cele 160 invitate.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Mulți lideri europeni vor fi acolo; Statele Unite vor fi reprezentate de vicepreședintele Kamala Harris.

Summitul este programat să urmeze imediat după reuniunea G7 din această săptămână din Italia.

Ucraina speră că G7 se va baza pe sprijinul său anterior pentru efortul de război, în special prin acțiuni privind reparațiile. Aceasta include utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția și apărarea Ucrainei.

Viitoarele summituri ale NATO și ale Uniunii Europene din iulie vor fi, de asemenea, esențiale pentru asigurarea asistenței și pentru promovarea aspirațiilor de aderare ale Ucrainei în aceste organisme.

Cine nu participă la summit-ul inițiat de Ucraina

Potrivit The Conversation, principalul public țintă al Ucrainei la summit va fi țările din „Sudul Global”. Rămâne neclar câți dintre jucătorii mai mari, cum ar fi Brazilia, India, Indonezia, Turcia și Africa de Sud, vor fi reprezentați sau dacă vor trimite oficiali de rang doi mai degrabă decât lideri sau miniștri.

Există indicii că Arabia Saudită și Pakistanul, printre altele, nu vor fi acolo, ceea ce va dezamăgi Ucraina.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

China, care a devenit mai strâns aliniată cu Rusia de la începutul războiului, a declarat, de asemenea, că nu va participa, având în vedere absența Moscovei.

Președintele Zelenski a acuzat China că lucrează cu Rusia pentru a descuraja țările să participe la summit-ul din Elveția.

Ce conține planul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski

„Formula de pace” în zece puncte a președintelui Zelenski, prezentată pentru prima dată în noiembrie 2022, susține câteva idei incontestabile.

Planul de pace include:

  1. siguranța nucleară (este vorba de riscurile prezentate de ocuparea de către Rusia a centralei nucleare de la Zaporojie, precum și amenințările nucleare rusești)
  2. securitatea alimentară (abordând întreruperea aprovizionării globale cu alimente cauzate de invazie și nevoia de libertate de navigație din porturile Ucrainei de la Marea Neagră)
  3. securitate energetică (subliniind atacurile Rusiei care paralizează infrastructura energetică a Ucrainei)
  4. eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni și returnarea copiilor ucraineni deportați în Rusia (subiectul mandatelor de arestare ale Curții Penale Internaționale împotriva președintelui Vladimir Putin)
  5. restaurarea teritoriului ucrainean la frontierele sale de dinainte de 2014, recunoscute la nivel internațional
  6. retragerea totală a forțelor militare ruse
  7. justiție în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv un tribunal special pentru urmărirea penală a presupuselor crime de război și compensarea prejudiciului cauzat Ucrainei
  8. abordarea distrugerii mediului cauzate de război
  9. garanții de securitate pentru Ucraina împotriva viitoarei agresiuni rusești
  10. o conferință multilaterală de pace cu un tratat obligatoriu pentru a pune capăt războiului.
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI