Close sidebar
Close sidebar

Suspiciune de TBC si la o scoala privata din Brasov, unde profesoara bolnava preda cateva ore. In cazul a 38 de copii testul pentru depistarea bolii a iesit pozitiv

Ancheta epidemiologica in cazul suspiciunii de epidemie de TBC de la un colegiu din Sacele s-a extins si la o scoala privata din Brasov, unde profesoara bolnava de tuberculoza, aflata in prezent in concediu medical, preda cateva ore. in cazul a 38 de copii de la unitatea de invaţamant privata testul pentru depistarea bolii a iesit pozitiv, acestia urmand sa faca investigaţii suplimentare.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Un numar de 94 de copii de la scoala privata din Brasov unde preda profesoara bolnava de tuberculoza au fost testaţi, in cazul a 38 dintre acestia rezultatele fiind pozitive. De asemenea, au fost supusi testarilor si 11 adulţi, rezultatele fiind negative, scrie news.ro.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Brasov, medicul Dan Moraru, a declarat ca, zilnic, sunt consultaţi 15-20 de pacienţi, iar rezultate fnale ale testelor vor fi gata intr-o saptamana.

”Toţi copii fac un control radiografii pulmonare pentru ca este foarte important sa excludem TBC-ul activ. Daca este nevoie, medicul pneumolog va recomanda tratament profilactic, iar pacienţii vor fi urmariţi in urmatoarele luni“, a spus medicul.

El a precizat ca un pacient cu infecţie tuberculoasa latenta nu este contagios.

In urma testarilor facute si in cazul elevilor de la colegiul din Sacele de la clasele unde preda profesoara bolnava, pentru 68 de copii testele au iesit pozitive pentru tuberculoza.



Toţi copii in cazul carora testele au iesit pozitive au fost programaţi la dispensarele de pneumoftiziologie din Brasov si Sacele pentru consultaţii si analize suplimentare.

Intre timp poliţia, Poliţia Brasov a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

”Este un dosar penal intocmit potrivit art. 352 din Codul Penal, care prevede zadarnicirea combaterii bolilor. Colegii au inceput urmarirea penala in rem si vor verifica toate ipotezele.
Dosarul a ramas in supravegherea procurorului de la Parchetul Judecatoriei Brasov, urmand sa fie pronunţata o soluţie in cauza“, declara Gabriela Dinu, purtatorul de cuvant IPJ Brasov.  

Anchetatorii s-au autosesizat in acest caz dupa ce mai mulţi parinţi au mers la liceul din Sacele, cerand sa li se spuna daca profesoara bolnava a venit la scoala si dupa ce a aflat diagnosticul.

De asemenea, o ancheta epidemiologica a fost declansata la Colegiul ”George Moroianu” din Sacele, judeţul Brasov, dupa ce o profesoara a fost diagnosticata cu TBC la sfarsitul lunii decembrie.


Femeia, care ar fi luat boala de la tatal sau, a anunţat unitatea de invaţamant si nu a mai revenit la scoala dupa vacanţa de sarbatori, ea fiind sub tratament pentru sase luni, timp in care se afla in concediu medical.

”Au fost testate 200 de persoane, copii si cadre didactice. 60 dintre copii au fost depistaţi hiperergici, fapt care inseamna ca au infecţie, dar nu neaparat si boala in sine.
Cei 60 de copii vor merge la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brasov unde li se vor face teste suplimentare si radiografii pulmonare. Daca vor exista modificari pe radiografii, atunci vor intra intr-un program de chimioprofilaxie si vor primi tratament timp de doua luni. Deocamdata nu avem rezultatele radiografiilor, dar vom anunţa daca vor fi cazuri de TBC confirmate. De asemenea, inca 30 de copii care au lipsit de la scoala in aceasta perioada urmeaza sa fie testaţi“, declara, joi, doctorul Claudia Bularca, purtator de cuvant al DSP Brasov.

scoala a fost dezinfectata cu o soluţie speciala, folosindu-se si o lampa cu ultraviolete care poate detecta bacteriile. Procedura a durat aproximativ o ora pentru fiecare sala de clasa.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI